Édes, gyümölcsös sütőtöklé: Harry Potter is szívesen itta

sütőtöklé2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Harry Potter-rajongók, figyelem! Ha szeretitek J. K. Rowling varázslatos világát - na meg a sütőtököt -, ez a recept biztosan a kedvencetek lesz.

Imádom a Harry Pottert, hatalmas rajongó vagyok, kiskoromban az összes könyvet elolvastam és az összes filmet megnéztem nem is egyszer. Jól tudja ezt a családom is, ezért idén karácsonykor Harry Potter szakácskönyvvel lepett meg a párom, hogy ötvözzem a rajongásomat és a hobbimat, a főzést.

The Unofficial Harry Potter Cookbook

Érdemes tudni, hogy ez a szakácskönyv nem J. K. Rowling és nem is a Warner Bros szerzeménye, hanem egy amatőr szakácsnő - és feltételezhetően hatalmas Harry Potter-rajongó - állította össze. Az összes recept a szerzőnő saját kreálmánya, azonban minden egyes recept fölött ott van egy kis idézet, hogy melyik könyv melyik fejezetében említették az adott ételt vagy italt. 

A varászlatos sütőtöklé

Mivel még mindig tart a sütőtökszezon, a sütőtöklére esett a választásom a könyvből. A lent olvasható recept nem tükörfordítása az eredetinek, ugyanis kicsit változtattam rajta: az eredeti szerint a sült sütőtökhúst kell átpasszírozni egy szitán, de ez számomra lehetetlen vállalkozásnak tűnt, ezért először lepürésítettem a sütőtököt egy kis almalével, így sokkal könnyebben tudtam átnyomkodni a szűrőn. 

A recepthez egy kisméretű sütőtökre van szükség, ez a szakácskönyvben sincs konkrétabban meghatározva, én egy Hokkaido tök nagyságút választottam hozzá, amelyből kb. 2 deci levem/pürém lett az átpasszírozás után. Cukor egyáltalán nem kerül az üdítőbe, lévén a sütőtök is édes, ráadásul az almalé, ananászlé és szőlőlé - hacsak nem házilag préseljük őket - eleve tartalmaznak cukrot. 

Az a bizonyos könyvrészlet

Gondoltam, közzéteszem az idézetet is, amelyben a sütőtöklé szerepel, angolul, ahogyan a szakácskönyvben van, hiszen - egyelőre - a könyv még nem kapható itthon. 

"What could be worse than missing the train and having to fly your father's car to shool? Eating sweets for hours and then realizing you have nothing with which to wash it down, although crashing into a murderous tree probaby ranks up there as well. After finishing the bag of toffees Harry and Ron find in the car, Harry is so thirsty he starts fantasizing about the pumpkin juice he could buy if he were on the Hogwarts Express." (Harry Potter és a Titkok Kamrája, 5. fejezet)

Sütőtöklé

sütőtöklé

Hozzávalók 12 decihez

  • 1 kis darab sütőtök
  • 500 milliliter almalé
  • 250 milliliter ananászlé
  • 250 milliliter fehérszőlő-lé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A sütőtököt vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk szeletekre. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 45-60 percre, míg teljesen puha nem lesz. 

Mikor kicsit kihűlt, húzzuk le a héját és kanalazzuk ki a húsát. A tökhúst tegyük egy turmixgépbe kb. 1-1,5 deciliter almalé társaságában, majd alaposan pürésítsük le. A sütőtökpürét nyomjuk át egy apró lyukú szitán egy spatula segítségével, kevergessük és nyomkodjuk a pépet, hogy a tiszta, leveses rész átmenjen, de a darabos fent maradjon. 

Az így keletkezett sűrű sütőtökléhez adjuk hozzá a megmaradt almalevet, ananászlevet és szőlőlevet. Alaposan vegyítsük őket össze, hogy a sűrű sütőtök jól elkeveredjen. Tegyük az italt a hűtőbe.

Tálalás előtt újra keverjük meg az üdítőt, mert a sütőtök leülhet az aljára. Hidegen, akár jégkockákkal tálaljuk. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük