Könnyű, puha bagel házilag – A jó tésztának egy titka van

bagel1cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lyukas közepű, kissé édeskés, ruganyos tésztájú pékáru, amiért megőrülnek az amerikaiak.

Állítólag az első bagelt 1683-ban egy bécsi pékségben sütötték a lengyel királynak ajánlva, a lyukas közepű pékáru mégis Amerikában lett nagy kedvenc, köszönhetően a zsidó bevándorlóknak, akik magukkal vitték a receptet.

Mitől olyan különleges a bagel?

Jellegzetes formája mellett sűrű állagú, nem morzsálódó, mégis könnyű tésztája miatt is könnyen rászokik az ember. A bagel textúrájára gyakran azt mondják, olyan, mint a perec és a kalács keveréke. A külső réteg a perecre hasonlít, belül pedig a kalács foszlóssága érezhető. A leggyakrabban fehér lisztből készítenek bagelt, de nyugodtan ki lehet próbálni teljes kiőrlésűből is. A bagel tetejét érdemes bőven megszórni magvakkal, többnyire mákot, szezámmagot, zabpelyhet, jégcukrot vagy reszelt sajtot tesznek rá, de magát a tésztát is ízesíthetjük.

A tészta különleges textúrájáért az előfőzés felelős. Amikor bagel készítésére adjuk a fejünket, fontos, hogy cukrozott, forró vízben 1 perces fürdőt vegyen a tészta, utána mehet csak a sütőbe. Ettől a fürdőtől lesz a tészta állaga tökéletes.

Bagel

bagel3ct

Hozzávalók 8 darabhoz:

Bagel:

  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csomag száraz élesztő (7 gramm)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál
  • 5 dekagramm vaj
  • langyos tej
  • 1 darab tojás

Főzéshez:

  • 3 deciliter víz
  • 5 dekagramm barna cukor

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • mák
  • szezámmag
  • jégcukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a barna cukrot, a száraz élesztőt, a tojást és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Az olvasztott vajat a tésztára locsoljuk, hólyagosra dagasztjuk, konyharuha alatt 1 órát pihentetjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 6-8 egyforma darabra vágjuk, azokat külön gömbölygetjük, kisodorjuk, majd a két végüket összefogjuk, összenyomjuk, hogy karika legyen belőlük, és legalább 30 percig pihentetjük.

A vizet és a cukrot felforraljuk, majd szűrőlapát segítségével a bageleket oldalanként 30 másodpercig belemártjuk a forró vízbe. Ezután lecsepegtetjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, majd megszórjuk mákkal, szezámmaggal, végül 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük