![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyű, puha bagel házilag – A jó tésztának egy titka van
![bagel1cover](https://kep.index.hu/1/0/3123/31230/312305/31230599_2398133_5777a6d34588446826df2cab682bd6ff_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lyukas közepű, kissé édeskés, ruganyos tésztájú pékáru, amiért megőrülnek az amerikaiak.
Állítólag az első bagelt 1683-ban egy bécsi pékségben sütötték a lengyel királynak ajánlva, a lyukas közepű pékáru mégis Amerikában lett nagy kedvenc, köszönhetően a zsidó bevándorlóknak, akik magukkal vitték a receptet.
Mitől olyan különleges a bagel?
Jellegzetes formája mellett sűrű állagú, nem morzsálódó, mégis könnyű tésztája miatt is könnyen rászokik az ember. A bagel textúrájára gyakran azt mondják, olyan, mint a perec és a kalács keveréke. A külső réteg a perecre hasonlít, belül pedig a kalács foszlóssága érezhető. A leggyakrabban fehér lisztből készítenek bagelt, de nyugodtan ki lehet próbálni teljes kiőrlésűből is. A bagel tetejét érdemes bőven megszórni magvakkal, többnyire mákot, szezámmagot, zabpelyhet, jégcukrot vagy reszelt sajtot tesznek rá, de magát a tésztát is ízesíthetjük.
A tészta különleges textúrájáért az előfőzés felelős. Amikor bagel készítésére adjuk a fejünket, fontos, hogy cukrozott, forró vízben 1 perces fürdőt vegyen a tészta, utána mehet csak a sütőbe. Ettől a fürdőtől lesz a tészta állaga tökéletes.
Bagel
![bagel3ct](https://kep.index.hu/1/0/3123/31230/312305/31230585_2befa947d9ec576e3a40d47dbe02c5e0_wm.jpg)
Hozzávalók 8 darabhoz
Bagel:
- 50 dekagramm liszt
- 1 csomag száraz élesztő (7 gramm)
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál só
- 5 dekagramm vaj
- langyos tej
- 1 darab tojás
Főzéshez:
- 3 deciliter víz
- 5 dekagramm barna cukor
Tetejére:
- 1 darab tojás
- mák
- szezámmag
- jégcukor
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a barna cukrot, a száraz élesztőt, a tojást és annyi langyos tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Az olvasztott vajat a tésztára locsoljuk, hólyagosra dagasztjuk, konyharuha alatt 1 órát pihentetjük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 6-8 egyforma darabra vágjuk, azokat külön gömbölygetjük, kisodorjuk, majd a két végüket összefogjuk, összenyomjuk, hogy karika legyen belőlük, és legalább 30 percig pihentetjük.
A vizet és a cukrot felforraljuk, majd szűrőlapát segítségével a bageleket oldalanként 30 másodpercig belemártjuk a forró vízbe. Ezután lecsepegtetjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tojással megkenjük, majd megszórjuk mákkal, szezámmaggal, végül 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!