A legfinomabb házi barackbefőtt – Így nem puhul meg a gyümölcs
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Bár nyersen az igazi, jól elkészítve befőttként is nagyon finom az őszibarack, a nyár egyik legzamatosabb gyümölcse.
A szezon egyik legfinomabb gyümölcse az őszibarack, amely a nevével ellentétben már nyáron is terem. Nem lehet eleget enni belőle, de megunni sem. Nemcsak süteményekbe, például pitékbe, hanem húsok mellé is illik, a csirkehúst kifejezetten feldobja.
Szerencsére eltehetsz belőle télire is, készíthetsz belőle dzsemet, de a nagy kedvencemet, befőttet is, így még a ropogósságát is megőrzi a gyümölcs.
Házi barackbefőtt
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 kilogramm őszibarack
- 3 evőkanál cukor (üvegenként)
- 1 darab citrom
- víz (amennyi szükséges)
Elkészítés:
Sterilizáljuk az üvegeket.
A barackokat alaposan mossuk meg, vágjuk félbe, a magjukat pedig szedjük ki. Tegyük őket hideg citromos vízbe 15 percre.
Pakoljuk őket szorosan egymás mellé az üvegekbe, majd mindegyikbe szórjunk 3 evőkanál cukrot, végül öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi a gyümölcsöt. Szorosan zárjuk le az üvegeket, majd tegyük őket vízzel töltött tepsibe - a víz a tepsi feléig érjen. Rakjuk a sütőbe, majd 160 fokon, gyöngyözéstől számítva 30 percig gőzöljük.
Hagyjuk az üvegeket kihűlni a sütőben, majd tegyük száraz, kicsit hűvösebb helyre.
Fotó: Getty Images