A 10 legjobb édes keksz: nem csak tea és kávé mellé
Május 29. a keksz világnapja. Ennek az alkalmából összegyűjtöttük nektek az eddigi receptjeink közül a legjobb, legfinomabb kekszeket, amiből mindenki megtalálja majd a kedvére valót.
A keksz kedvelt finomság, tea, tej, kakaó és kávé mellé is remekül illik. A nassolnivalót érdemes házilag készíteni, mivel sokkal finomabb, mint a boltban kapható. Ne félj tőle, még akkor is sikerülni fog a keksz, ha teljesen rutintalan vagy a sütés világában.
Ha nem szereted a citromot, akkor vaníliarúd kikapart magjával dobd fel, ha pedig a citrusos dolgokat kedveled, akkor kandírozott narancshéjjal vagy narancsvízzel is izgalmassá teheted a tésztát. Sőt, még ehető virágokkal is színesítheted, lehet ez bodza vagy levendula.
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot és a sütőport. Ezután a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal dolgozzuk hozzá, utána a tojássárgáját, citrom reszelt héját és a tejfölt is adjuk hozzá, dolgozzuk egyneművé.
A tésztacipót csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4 mm vastagságúra, majd pohár vagy sütiforma segítségével szúrjuk ki.
A tésztakarikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A kész kekszeket porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu