
Így készítve lesz tökéletes a gyros házilag: a puha, fűszeres hús a titka
Aranybarnára sült pita szaftos hússal, zöldségekkel és ízes kencével megpakolva, igen, ez a gyros, a világ egyik legkedveltebb utcai étele, amit otthon is el lehet készíteni.
A darált húsos finomság, a csevapcsicsa, vagy ahogy sokan nevezik, a csevap, a leggyakrabban kis hengerek formájában pirul, de golyókat is formázhatsz a daráltból, ha az úgy kényelmesebb. Hagyományosan kétféle hús keverékéből készül, marha és bárány, vagy marha és sertés.
A finomságot többféle recept szerint kipróbálhatod, én most egy kis ajvárt is kevertem a masszába, amit sokan a pirult hús mellé kínálnak. Én serpenyőben sütöttem meg a csevapot, de grillre is lehet dobni, ha úgy szeretnéd.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd húzzuk le a tűzhelyről és a fokhagymát is keverjük hozzá.
A darált húshoz keverjük hozzá a dinsztelt hagymát, sót, borsot, füstölt paprikát, Cayenne-borsot és az ajvárt.
A darált húsos masszából formázzunk kis hengereket vagy golyókat, majd pirítsuk le egy kevés olajon minden oldalukon.
Az elkészült finomságot kínáljuk lepénykenyérrel, sült krumplival és tzatzikivel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu