Édesburgonya-püré rozmaringgal: fenséges köret karácsonyra
A megfelelő köret nélkül a legjobb karácsonyi fogás sem érvényesül igazán: ha ezt a krumplipürét választod, garantált a siker.
A házi, ropogós, mégsem olajban tocsogó chips nem csak mítosz: bő olaj helyett sütőben is elkészítheted, így a klasszikus chipsekhez felhasznált olajnak csak a töredéke szükséges hozzá. Ha pedig egy még egészségesebb változatra vágysz, akkor a sima krumpli helyett használj édesburgonyát, amellyel még több tápanyagot és rostot fogyaszthatsz el.
Az elkészítése nem bonyolult, mindössze egy zöldségszeletelő szükséges hozzá. Ez egyrészt felgyorsítja a folyamatot, másrészt tökéletesen vékony, szabályos szeleteket vághatsz vele, így egyszerre sülnek majd át. Ami a fűszerezést illeti, bátran használj erősebb ízeket: az édesburgonyához az én kedvencem a rozmaring, amely szuperül kiegészíti az édes zöldséget.
Az édesburgonyákat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, és zöldségszeletelővel szeleteljük annyira vékonyra, amennyire csak lehetséges. (Nem szükséges meghámozni, de ha ragaszkodunk hozzá, akkor tegyük meg.)
Tegyük egy nagyobb tálba, fűszerezzük és locsoljuk rá az olívaolajat, majd alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol átjárja a szeleteket.
Tegyük egy (vagy két) nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, és anélkül, hogy a szeletek fednék egymást, egyengessük el. Süssük 30-35 percig 175 fokra előmelegített sütőben, majd hagyjuk kihűlni.
Önmagában vagy mártogatós mellé fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu