5 magas szénhidráttartalmú étel, ami mégis nagyon egészséges
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A sok rostot és vitaminokat tartalmazó szénhidrátok jótékonyan hatnak az emberi szervezetre: ne félj ezektől, és fogyaszd rendszeresen őket!
Az elmúlt években a szénhidrátok nagyon rossz hírnévre tettek szert: a legtöbben az elhízással, cukorbetegséggel és sok más betegséggel társítják őket. Ami részben igaz is, ha szénhidrátok alatt finomított cukrokat és gabonaféléket értünk, amelyek üres kalóriákból állnak.
A jól megválasztott szénhidrátok (amelyek sok rostot és tápanyagot tartalmaznak) ezzel szemben táplálják a szervezetet, és hosszú távon ellátják a szükséges energiával. Ezekről hoztam egy válogatást, és ha rendszeresen fogyasztod őket, akkor számos pozitív egészségügyi változást tapasztalhatsz.
Quinoa
Ha kicsit is figyelsz az egészséges táplálkozásra, akkor a quinoa már valószínűleg része az étrendednek. Pszeudogabonának, azaz álgabonának számít, amit azonban bármelyik másik gabonaféléhez hasonlóan elkészíthetsz. Viszonylag magas, 70%-os szénhidráttartalma elsőre riasztó lehet, azonban tele van fehérjével és rostokkal is, ezek pedig lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ezáltal étkezés után nem esik le rövidesen a vércukorszinted, és csak később éhezel meg, ha quinoát fogyasztasz. És még gluténmentes is!
Zab
A zab egy különösen egészséges gabonaféle, amely a rostok mellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. A quinoához hasonlóan 70%-os szénhidráttartalmú, fogyasztásakor azonban ne ez legyen az elsődleges szempont: ugyanis 1 bögre (kb. 80 g) nyers zab 54 gramm szénhidrátot tartalmaz, amelyből 8 gramm rost, így csak lassan emeli meg a vércukorszintedet. A gabonák között kiemelkedően magas a fehérjetartalma, amely tulajdonsága révén nagyon tartalmas és tápláló alapanyag. Fogyasztása képes csökkenteni a koleszterinszintet, vércukor-szabályozó és emésztéssegítő tulajdonságokkal bír.
Banán
A banán már-már mumusnak számít a fogyókúrázók körében, és sok diéta is tiltja a fogyasztását. Egy nagyobb érett banán kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz, amely keményítő és cukor formájában van jelen a gyümölcsben. Azonban rengeteg káliumot, B6- és C-vitamint is tartalmaz, ezek pedig segítenek a normál vérnyomás fenntartásában, és általános immunerősítők is. Az érett banánban több a cukor, ha viszont éretlenebb, kissé zöld állapotában veszed meg, akkor még a keményítők vannak túlsúlyban – rezisztens keményítő és pektin. Ezek támogatják az emésztőrendszer egészséges működését, és táplálékul szolgálnak a bélbaktériumoknak.
Édesburgonya
Az édesburgonya egy finom és tápláló alapanyag, amely remek forrása az A- és C-vitaminnak, illetve a káliumnak. 100 grammban kb. 20 g szénhidrát van, amely keményítőből, cukrokból és rostokból adódik össze. Emellett bővelkedik antioxidánsokban, és ennek köszönhetően segít felvenni a harcot a sejtkárosító szabad gyökök ellen.
Hüvelyesek
A olyan hüvelyesek, mint a bab, a csicseriborsó vagy a lencse nagy mennyiségben (20-30 g 100 grammonként) tartalmaznak szénhidrátot, amely főként keményítőből és rostokból épül fel. Ugyanakkor rengeteg fehérje is van bennük, amely dobogós helyet biztosít számukra a növényi fehérjeforrások között. Valamennyi hüvelyes kiváló forrása sok vitaminnak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak, és magas rosttartalmuk által segítenek fenntartani a normál vércukorszintet, és még a végbélrák kialakulásának a kockázatát is csökkentik.
Fotók: Getty Images