Isteni lekváros szelet cukormázzal borítva: egyszerűen készül a vajas tészta
Dán recept szerint készül az alábbi isteni sütemény, amelyben a vaj és a málnalekvár a főszereplők.
Az eper sokak kedvence, szezonjában érdemes minél többet fogyasztani, ha pedig teheted, a kamra polcára is rejts belőle pár üveggel. Az eper amellett, hogy nagyon finom, egészséges is, van benne sok antioxidáns, C-vitamin is.
Az eper az egyik olyan finomság, melyet érdemes üvegbe zárni szörp vagy dzsem formájában. A házi dzsem készülhet csak cukorral, ha biztonságosabbnak érzed, tartósítószert is használhatsz. Ennél a receptnél rózsabors kerül a gyümölcs mellé: a zamata édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra, remekül passzol az eperhez. Lehetőleg ne őröltet válassz, te törd össze mozsárban.
A megmaradt levet érdemes egy kevés citromlével tovább forralni, majd leszűrve steril, karcsú üvegbe tölteni. Így a dzsem mellett házi szörpnek is örülhet a család.
Az epret alaposan mossuk meg, majd a nagyobb darabokat vágjuk félbe.
Az előkészített epret tegyük egy nagy tálba, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze, majd tegyük hűvös helyre, és 1 napig hagyjuk így állni.
Másnap az epret a levével együtt főzzük 10-15 percig, majd az epret szedjük át egy másik lábasba, adjuk hozzá a tört rózsaborsot, és főzzük addig, míg besűrűsödik. Ezután még forrón töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk fejjel lefelé. Száraz dunsztban hűtsük ki, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu