Isteni lekváros szelet cukormázzal borítva: egyszerűen készül a vajas tészta

2
Nyomtatás
málnalekváros-szelet
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Dán recept szerint készül az alábbi isteni sütemény, amelyben a vaj és a málnalekvár a főszereplők.

Ennek a dán málnás szeletnek a receptjére nemrég bukkantam rá, de első olvasásra szerelem lett. A süti alapja az úgynevezett shortbread, vagyis vajas keksz – ebből készül két lap, amelyek közé rengeteg lekvár kerül, a felsőt pedig cukormáz borítja. 

A nevéből is adódóan, a tésztalapok közé málnalekvárt szokás tölteni, de természetesen bármilyen más ízű dzsemmel is működik a recept. Én még annyit csavartam rajta, hogy a cukormázat nem vízzel, hanem citromlével készítettem, így picit citrusos, még gyümölcsösebb lett a végeredmény.

Lekváros szelet

malnalekvaros-szelet

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 350 g liszt
  • 120 g porcukor
  • 1 csipet
  • 200 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat

Összeállítás:

  • 160 g málnalekvár
  • 240 g porcukor
  • 3 ek citromlé
  • 2 ek szárított málna (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot és a sót. Kockázzuk bele a hideg vajat, morzsoljuk vele össze. Üssük rá a tojást, öntsük rá a vaníliakivonatot, majd gyúrjuk egybe a tésztát. A tésztagombócot csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tésztát szedjük két részre. Mindkettőt nyújtsuk ki két sütőpapír között egy-egy 25x30 centis téglalappá. A felületüket szurkáljuk meg villával. 

Tegyük az egyiket sütőpapírostól egy nagy tepsi hátuljára, majd süssük meg 15-20 perc alatt. Járjunk el így a másikkal is. Várjuk meg, míg kihűlnek a lapok.

Az egyik lapot kenjük meg a málnalekvárral, majd tegyük a tetejére a másikat, picit nyomjuk le.

A porcukrot keverjük össze 2-3 ek. citromlével, míg kenhető, picit folyósabb nem lesz. A mázat egyenletesen oszlassuk el a süti tetején, majd szórjuk meg rögtön szárított málnával.

Hagyjuk állni 1 órát, míg megköt a cukormáz, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon