A tökéletes rétes anyukám receptje szerint: házi tésztával az igazi
Az igazi falusi rétes kézzel nyújtva készül, rugalmas, könnyen lehet húzni, nem szakad, jól viseli a sok tölteléket.
A rétes édes és sós töltelékkel is finom. A legjobb, ha házi tésztával készül, de ha nincs időd vagy türelmed, akkor bolti lapokból alkosd meg.
A töltelék ízlés szerint alakítható, aki szeretné, tehet bele őrölt köményt, reszelt sárgarépát vagy almát. A receptben fehér káposztával ajánljuk, de lilával is készülhet. Ez olajon pirul, de zsíron készítve még finomabb, sőt, érdemes szalonnakockákat pirítani, majd ennek a zsírjára dobni a káposztát, végül összekeverni a baconnel, és így mehet a tésztára. Az elkészült rétes magában is tökéletes, de sültek mellé is kínálható.
Először a tésztát készítsük el: a lisztet mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, olajat és a langyos vizet, majd gyúrjunk belőle sima tésztát. A tésztacipót kenjük meg olajjal, takarjuk le konyharuhával és pihentessük 30 percig.
A káposztát reszeljük le, majd kevés olajon pirítsuk le, közben fűszerezzük sóval és borssal.
A tésztát nyújtsuk vékonyra vagy kézzel húzzuk ki. Ezután tegyük rá a kihűlt tölteléket és tekerjük fel.
A tésztakígyót helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg felvert tojással.
A káposztás rétest toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-25 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu