A tökéletes rétes anyukám receptje szerint: házi tésztával az igazi

Házi meggyes és túrós rétes cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az igazi falusi rétes kézzel nyújtva készül, rugalmas, könnyen lehet húzni, nem szakad, jól viseli a sok tölteléket.

Ha süteményekről van szó, akkor a családban mindenki tudja, hogy édesanyámmal nem lehet felvenni a versenyt. A családi összejöveteleken gyakran meg is mosolygom, mikor valaki előjön egy recepttel, „ismerem-e?”. Mire én, „hát persze, az anyukám adta a tiédnek a receptet”. Lehet az egy őzgerinc, hólabda vagy mézes, az bizony mind édesanyám receptje szerint készül már hosszú évek óta.

Anyukámról tudni kell, hogy nem tanulta a sütés mesterségét, mindent érzéssel csinál, szemmel méri az arányokat. Így az ő rétesét nem volt egyszerű elkészíteni. A víz mennyiségére nem tudott nekem pontos választ adni, csak annyit mondott, töltsek meg egy kancsót vagy keverőtálat langyos vízzel, aztán apránként csak annyit adagoljak, amennyit a tészta felvesz. Azt persze szigorúan az orromra kötötte, a dagasztásnál adjam bele minden erőmet, és addig csináljam, míg szép hólyagos lesz a tészta, elválik az edény falától. Azt kell, hogy mondjam, elsőre nem is lett rossz, igaz, a tésztahúzásnál néhol megszakadt, de majd kialakul az a bizonyos rutin.

A rétes édes és sós töltelékkel is finom. Én most édeset készítettem, túrósat és meggyeset. Nem kentem, inkább mindent a tésztára szórtam, morzsoltam, mivel érzékeny, nem akartam, hogy így szakítsam el véletlenül.

Házi meggyes és túrós rétes

Házi meggyes és túrós rétes ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • langyos víz szükség szerint
  • kevés olaj

Túrós töltelék:

  • kevés olaj
  • 50 dkg túró
  • cukor ízlés szerint

Meggyes töltelék:

  • kevés olaj
  • 50 dkg meggy
  • cukor ízlés szerint
  • 15 dkg dió
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, tejfölt, ecetet és annyi langyos vizet, amennyit a dagasztás során felvesz. A vizet adagoljuk apránként, és dagasszuk hólyagosra a tésztát, addig, amíg elválik az edény falától.

A tésztát hagyhatjuk egy cipóban, de 2-3 részre is oszthatjuk. A tésztacipót helyezzük enyhén olajozott tálba vagy nyújtódeszkára, takarjuk le konyharuhával, és 15 percig pihentessük.

Vegyünk elő egy tiszta terítőt, szórjunk rá lisztet, majd a közepére helyezzük rá a tésztát. A tésztát kezdjük el kihúzni, óvatosan, a kezünket tegyük alá és húzogassuk az asztal szélei felé, egyenletesen. A kihúzott tészta lelógó részeit vágjuk le, gömbölyítsük, és adjuk a következő tésztához, ha van.

A kinyújtott tésztára először kanál segítségével csorgassunk egy kevés olajat, utána szórjuk meg a töltelékkel, majd tekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A tésztakígyókat kenjük le olajjal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre. (Sütőtől függően néhány perccel tovább is bent maradhat a rétes a sütőben.)

A rétest szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Töltelék, ahogy én csináltam:

  • A túrósnál először a túrót morzsoltam a tésztára, majd evőkanállal szórtam rá a cukrot. Ilyenkor a cukros dobozomat előveszem, és ízlés szerint szórom a túróra.
  • A meggyesnél a magozott meggybefőttet szórtam a tésztára, majd az őrölt dió és a cukor következett.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük