A tökéletes rétes anyukám receptje szerint: házi tésztával az igazi

Nyomtatás
Házi meggyes és túrós rétes cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az igazi falusi rétes kézzel nyújtva készül, rugalmas, könnyen lehet húzni, nem szakad, jól viseli a sok tölteléket.

Ha süteményekről van szó, akkor a családban mindenki tudja, hogy édesanyámmal nem lehet felvenni a versenyt. A családi összejöveteleken gyakran meg is mosolygom, mikor valaki előjön egy recepttel, „ismerem-e?”. Mire én, „hát persze, az anyukám adta a tiédnek a receptet”. Lehet az egy őzgerinc, hólabda vagy mézes, az bizony mind édesanyám receptje szerint készül már hosszú évek óta.

Anyukámról tudni kell, hogy nem tanulta a sütés mesterségét, mindent érzéssel csinál, szemmel méri az arányokat. Így az ő rétesét nem volt egyszerű elkészíteni. A víz mennyiségére nem tudott nekem pontos választ adni, csak annyit mondott, töltsek meg egy kancsót vagy keverőtálat langyos vízzel, aztán apránként csak annyit adagoljak, amennyit a tészta felvesz. Azt persze szigorúan az orromra kötötte, a dagasztásnál adjam bele minden erőmet, és addig csináljam, míg szép hólyagos lesz a tészta, elválik az edény falától. Azt kell, hogy mondjam, elsőre nem is lett rossz, igaz, a tésztahúzásnál néhol megszakadt, de majd kialakul az a bizonyos rutin.

A rétes édes és sós töltelékkel is finom. Én most édeset készítettem, túrósat és meggyeset. Nem kentem, inkább mindent a tésztára szórtam, morzsoltam, mivel érzékeny, nem akartam, hogy így szakítsam el véletlenül.

Házi meggyes és túrós rétes

Házi meggyes és túrós rétes ct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 1 kg rétesliszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál ecet (10%-os)
  • langyos víz szükség szerint
  • kevés olaj

Túrós töltelék:

  • kevés olaj
  • 50 dkg túró
  • cukor ízlés szerint

Meggyes töltelék:

  • kevés olaj
  • 50 dkg meggy
  • cukor ízlés szerint
  • 15 dkg dió
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet mérjük keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, tejfölt, ecetet és annyi langyos vizet, amennyit a dagasztás során felvesz. A vizet adagoljuk apránként, és dagasszuk hólyagosra a tésztát, addig, amíg elválik az edény falától.

A tésztát hagyhatjuk egy cipóban, de 2-3 részre is oszthatjuk. A tésztacipót helyezzük enyhén olajozott tálba vagy nyújtódeszkára, takarjuk le konyharuhával, és 15 percig pihentessük.

Vegyünk elő egy tiszta terítőt, szórjunk rá lisztet, majd a közepére helyezzük rá a tésztát. A tésztát kezdjük el kihúzni, óvatosan, a kezünket tegyük alá és húzogassuk az asztal szélei felé, egyenletesen. A kihúzott tészta lelógó részeit vágjuk le, gömbölyítsük, és adjuk a következő tésztához, ha van.

A kinyújtott tésztára először kanál segítségével csorgassunk egy kevés olajat, utána szórjuk meg a töltelékkel, majd tekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A tésztakígyókat kenjük le olajjal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre. (Sütőtől függően néhány perccel tovább is bent maradhat a rétes a sütőben.)

A rétest szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Töltelék, ahogy én csináltam:

  • A túrósnál először a túrót morzsoltam a tésztára, majd evőkanállal szórtam rá a cukrot. Ilyenkor a cukros dobozomat előveszem, és ízlés szerint szórom a túróra.
  • A meggyesnél a magozott meggybefőttet szórtam a tésztára, majd az őrölt dió és a cukor következett.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon