Így lesz tökéletes a házi készítésű sós perec: a tetejére durva szemű só kerül

pereccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rémlik még a pereces mondóka? Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet, sósat, sósat, jó ropogósat, aki vesz, annak lesz, aki nem vesz, éhes lesz.

A házi készítésű, ropogós sós perec egyszerűen összeállítható: egy tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, duplájára kelesztjük, megformáljuk, majd ismételten hagyjuk pihenni, végül mehet is a sütőbe sülni.

A perec tésztájába porélesztőt szoktam tenni, és mivel élesztőről van szó, 1 teáskanál cukor kötelezően kerül mellé - bár van, aki kihagyja belőle a cukrot, én élesztővel készült tésztáknál ragaszkodom hozzá, úgy fog szépen megkelni. Ha nagyon puha tésztájú perecet szeretnénk készíteni, akkor olaj helyett olvasztott vajat használjunk, víz helyett pedig tejjel készítsük.

Mivel sós perec, a tetejére durva szemű sót szoktam szórni, de nyugodtan kerülhet más is a tésztára, fokhagyma, magvak, sajt vagy csípősebb paprikadarabok. Magában falatozva is nagyszerű, de kipróbálhatjátok gomba- vagy padlizsánkrém mellé fogyasztva is.

Házi készítésű sós perec

perecct

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 40 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag porélesztő (7 g)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • nagy szemű só a tetejére
  • langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy nagyobb méretű tálba, mehet hozzá a cukor, a szárított élesztő, az olaj és annyi langyos víz, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A hólyagosra dagasztott tésztát fedjük le konyharuhával, és tegyük meleg helyre pihenni 40-60 percet.

Pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, majd 6-8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat gömbölygetjük, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk, a két végénél megfogva perecalakúra formázzuk.

A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, figyeljünk, hogy ne rakjuk őket túl közel egymáshoz, mert sütés előtt is 30 percet pihentetjük a tésztát, ez idő alatt pedig kelni fog.

A pereceket sütés előtt kenjük meg tojással, a tetejükre szórjunk durva szemű sót, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 20-30 alatt süssük aranybarnára őket.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük