
Pihe-puha kókuszos-citromos süti: kevert tészta az alapja
Az omlós, kókuszos-citromos sütemény összeállítására csak pár percet kell rászánnod, a munka nagy részét a sütő végzi, csak bírd kivárni, míg elkészül!
A finom házi keksz kevés munkával készül, amelyben a kókusz mesés íze az úr. A keksz gyönyörű aranysárga színben csábít, a külseje ropogós, a belseje azonban finom puha. Igaz, csak akkor, ha nem sütöd túl, szóval a fél szemed legyen a sütőn, ne kapjon túl barna színt a nassolnivaló.
A keksz mindenféle plusz nélkül finom, ha azonban időd engedi, akkor cifrázd kicsit. A kihűlt kekszet érdemes csokiba mártani, tejbe, étbe vagy fehérbe, ez a merítés félig is történhet, a lényeg, hogy mutatós legyen. Ha pedig úgy tolod sütőbe, hogy megkened kókuszitallal, akkor szórj a nasi tetejére egy kis durvára vágott diót, mandulát vagy mogyorót. Így egészen különleges és nagyon finom!
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport és a kókuszreszeléket.
A puha vajat a cukrokkal keverjük fehéredésig, majd a tojássárgáját is adjuk hozzá. Ezután kezdjük el hozzádolgozni a lisztes keveréket és a kókuszitalt. (Ha szükséges, akkor még lisztet vagy kókuszitalt adjunk a masszához.)
A kekszmasszát csomagoljuk folpackaba, és tegyük hűtőbe 30-60 percre.
A hidegen történő pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szúrjuk ki linzer-, pogácsaszaggatóval vagy valamilyen bájos formával.
A kekszeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Ha szeretnénk, akkor a kekszek tetejét kenjük meg kevés kókuszitallal és szórjuk meg kókuszreszelékkel.
A kekszeket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu