Isteni kókuszos süti búzadarás tésztával: cukorszirup koronázza meg

buzadaras-suti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kókuszrajongók, figyelem! Ez a búzadarás süti garantáltan az új kedvenced lesz, ízében és állagában is különleges, nem lehet betelni vele.

A basbousa egy egyiptomi sütemény, amelynek búzadara az alapja, és legtöbbször narancsvirágvízzel, rózsavízzel vagy citrussal kevert cukorsziruppal öntik nyakon. Leggyakrabban kókusszal ízesítik a tésztát, az alábbi verzió is így készült, és mennyei lett.

A tészta nagyon puha és omlós, ugyanis rengeteg vaj és joghurt kerül bele. A búzadarának köszönhetően viszonylag sűrű és tömör lesz a sütemény, mégsem lesz száraz: a cukorszirup átjárja a tésztát, szaftosan tartja azt. Ne aggódj, nem lesz túl édes a desszert, pont tökéletes.

Ha van a konyhádban rózsavíz, azt is keverj a szirupba, de ha nincs, akkor bőven elég, ha csak citrom- vagy lime-levet teszel bele, ahogy én is tettem.

Kókuszos-búzadarás süti

buzadaras-suti2

Hozzávalók 20 szelethez

Süti:

  • 3 db tojás
  • 150 g cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 270 g búzadara
  • 50 g kókuszreszelék
  • 150 g görög joghurt
  • 120 g vaj
  • 70 g liszt
  • 1 tk sütőpor

Szirup:

  • 250 ml víz
  • 200 g cukor
  • 1 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 20x25 centis tepsit.

A tojásokat verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Mehet bele a búzadara, a kókusz, a joghurt és az olvasztott vaj is, keverjük össze, míg homogén nem lesz. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport is, forgassuk bele spatula segítségével. Jó sűrű, kanalazható tésztát fogunk kapni.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, oszlassuk el, egyengessük el benne. Toljuk a sütőbe, süssük 20-25 percig, tűpróbával ellenőrizzük.

Közben melegítsük össze a szirup hozzávalóit. Forrástól számítva 5 percig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad. 

A kész sütit a tepsiben vágjuk fel négyzetekre, majd öntsük nyakon a meleg sziruppal. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük