Házi krémes hájastésztával a nagyi receptje szerint - Főzött vaníliakrém kerül a lapok közé
Időigényes recept, de megéri a fáradságot, érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle, mert nagyon hamar el fog fogyni.
A kétféle krémmel csábító sütemény a desszertek világában az egyik legkedveltebb finomság, amelynek már a látványa elvarázsolja az édesszájúakat. A sütemény alapja leveles tészta, erre kerül a selymes, házi vaníliás krém és a habtejszín.
A vaníliás krémet érdemes kicsit feldobni, izgalmasabbá varázsolni az ízét. Ha te is így tennél, keverj hozzá 1-2 evőkanálnyi rumot.
A leveles tésztát szedjük ketté, majd mindkettőt nyújtsuk kb. 25x35 centis téglalappá. Ezután helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket, szurkáljuk meg villával a tésztát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A megsült tésztákat teljesen hűtsük ki.
Míg a tészta hűl, készítsük el a krémet: a tojást válasszuk szét.
A tojássárgáját a porcukor felével keverjük fehéredésig. Ezután apránként keverjük a sárgájához a hideg tej felét, majd a lisztet is.
A maradék tejbe keverjük bele a vaníliarúd kikapart belsejét és forraljuk fel. Ezután vegyük lejjebb a lángot a tej felett, és apránként keverjük hozzá a tojássárgás keveréket, főzzük sűrűre (8-12 perc alatt).
Az elkészült krémet hűtsük ki, időnként keverjük át.
A tojásfehérjét a porcukor másik felével verjük kemény habbá. A krémhez forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot.
A habtejszínt a porcukorral és a vaníliakivonattal verjük kemény habbá.
Az egyik leveles tésztát fektessük tálcára, majd kenjük rá a vaníliás krémet, utána simítsuk rá a habtejszínt. A habtejszín tetejére helyezzük rá a másik leveles lapot, majd szórjuk meg porcukorral.
Tegyük hűtőbe tálalásig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu