Brownie-golyók cukor nélkül: bűntudat nélkül nassolhatod
Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és még sütni sem kell: mindössze 5 hozzávalóból összehozhatod ezt a guszta brownie-golyót, amelyből garantáltan elfogy az utolsó szem is.
A mandulavaj az egyik kedvenc magvajam, és nemcsak a kellemes mandulaíze és krémes textúrája, hanem a sokoldalúsága miatt is. Mivel az illata és íze nem annyira átható, mint a mogyoróvajé, számtalan sütemény és nyers desszert kiegészítője lehet. Magas olajtartalma miatt ugyanis vaj- és olajhelyettesítőként is használható, szépen hidratálja a vele készülő desszerteket, és pluszízt is ad. Ha részletesebben is olvasnál a vaj- és olajhelyettesítő alternatívákról, akkor ebben (vajas) és ebben a cikkben (olajos) írtunk róluk.
A mandulavaj elkészítése nagyon egyszerű, azonban türelemjáték is egyben, hiszen időbe telik, amíg az olaj kiválik a szemekből. A házi mandulavajhoz mindössze nyers mandulára és egy jó teljesítményű aprítógépre lesz szükséged. Ahhoz, hogy egy igazán jó ízű krémet kapj, a folyamatot érdemes a szemek pirításával kezdeni. Amennyiben zavar, hogy viszonylag sötét a mandulavaj színe, használhatsz blansírozott változatot is, azonban a héj semmit sem változtat az ízén, és még pluszrosttal is gazdagítja a krémet.
A mandulákat terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és tegyük 10 percre 175 fokra előmelegített sütőbe. Ha már kellemesen illatoznak, vegyük ki a tepsit, és hagyjuk hűlni pár percig.
Tegyük a szemeket aprítógépbe, és zúzzuk őket lisztté. 30-60 másodpercenként érdemes leállítani a motort: ezalatt a gép is pihen, és a tartály oldalára felragadt nagyobb szemeket is le tudjuk kaparászni.
A mandula először darabos lesz, majd ahogy az olaj elkezd kicsapódni belőle, gombóccá áll össze. Folytassuk az aprítást mindaddig, amíg egy sűrű, majd egyre krémesebb masszát kapunk. Mivel a folyamat 10-15 percet is igénybe vehet, legyünk türelmesek. Ahhoz, hogy a motor végig jól bírja, érdemes időnként leállítani a gépet. Ha a mandulavaj 15 perc után sem akar összeállni, adjunk hozzá egy kevés olajat, egyszerre csak 1 teáskanálnyit.
Az elkészült mandulavajat kanalazzuk jól záródó tárolóba vagy befőttesüvegbe, és hűvös helyen (kamrában, hűtőben) tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu