Mennyei duplacsokis zabszelet: sütni sem kell, annyira egyszerű
Ez az édesség az amerikai csokidarabos keksz reform megfelelője, azonban annál jóval egészségesebb, így akár csokis müzliszeletnek is beillene.
Ha szereted a boltban kapható, csokiba mártott puffasztott rizsszeletet, akkor ezért a házi – és ezerszer jobb! – változatáért is odáig leszel. A boltival ellentétben nemcsak rizst és csokoládét tartalmaz, hanem rengeteg növényi fehérjét is, ami által tartalmas és ínyenc tízórai vagy uzsonna is válhat belőle.
A puffasztott rizs mellé mandula, kendermag és kókuszreszelék is kerül, az egészet pedig juharszirup és házi mandulavaj keveréke fogja össze. Utóbbit érdemes házilag elkészíteni, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nagyon egyszerű, és a boltban kapható változatok harmadába kerül.
És ha mindezzel elkészültél, akkor következik a folyamat legjobb része: felkerül a csokiréteg is a desszertre. Ha fontos számodra, hogy tej- és laktózmentes legyen, akkor minimum 70%-os étcsokival dolgozz, de ha nem ismered az adott terméket, akkor mindenképpen ellenőrizd a hozzávalólistát.
A megadott mennyiségekhez egy kb. 17x26 cm-es tepsit használtam.
Az alaphoz egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (puffasztott rizs, kendermag, mandula, kókuszreszelék, só).
Egy kisebb tálban keverjük össze a mandulavajat és juharszirupot, és forgassuk össze a száraz hozzávalókkal.
Béleljünk ki egy közepes tepsit sütőpapírral (így sokkal könnyebb lesz kiszedni a szeleteket), és kanalazzuk bele a keveréket. Kézzel vagy egy fakanállal alaposan nyomkodjuk a tepsi aljára, vagy ha úgy könnyebb, tegyünk rá egy második sütőpapírt, és azon keresztül egyengessük el. Nagyon fontos, hogy tömör, összeálló réteggé formázzuk a keveréket, különben szétesik szeleteléskor.
Gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, keverjük hozzá a kókuszolajat, és csurgassuk az alapra. Simítsuk egyforma vastagságúra, majd legalább 1 órára tegyük hűtőbe. Ha a csoki megdermedt, a sütőpapír széleit megfogva emeljük ki a desszertet a tepsiből, és szeleteljük fel.
Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors