Puffasztott rizs csokiba mártva: egyszerűen készül az egészséges nasi

Csokis-puffasztott-rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerűen készül, roppanós, gluténmentes és egészséges nasi, ami nyáron is tökéletes, mert nem igényel sütést!

Ha szereted a boltban kapható, csokiba mártott puffasztott rizsszeletet, akkor ezért a házi – és ezerszer jobb! – változatáért is odáig leszel. A boltival ellentétben nemcsak rizst és csokoládét tartalmaz, hanem rengeteg növényi fehérjét is, ami által tartalmas és ínyenc tízórai vagy uzsonna is válhat belőle.

A puffasztott rizs mellé mandula, kendermag és kókuszreszelék is kerül, az egészet pedig juharszirup és házi mandulavaj keveréke fogja össze. Utóbbit érdemes házilag elkészíteni, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nagyon egyszerű, és a boltban kapható változatok harmadába kerül.

És ha mindezzel elkészültél, akkor következik a folyamat legjobb része: felkerül a csokiréteg is a desszertre. Ha fontos számodra, hogy tej- és laktózmentes legyen, akkor minimum 70%-os étcsokival dolgozz, de ha nem ismered az adott terméket, akkor mindenképpen ellenőrizd a hozzávalólistát.

A megadott mennyiségekhez egy kb. 17x26 cm-es tepsit használtam.

Csokis puffasztott rizs

Csokis-puffasztott-rizs-c

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz:

  • 40 g puffasztott barna rizs
  • 70 g mandula durvára darabolva, enyhén pirítva
  • 50 g kendermag
  • 30 g kókuszreszelék
  • 1 csipet
  • 150 g mandulavaj
  • 100 ml juharszirup vagy méz

A csokiréteghez:

  • 100 g tejmentes étcsoki vagy csokichips
  • 1 tk kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (puffasztott rizs, kendermag, mandula, kókuszreszelék, só).

Egy kisebb tálban keverjük össze a mandulavajat és juharszirupot, és forgassuk össze a száraz hozzávalókkal.

Béleljünk ki egy közepes tepsit sütőpapírral (így sokkal könnyebb lesz kiszedni a szeleteket), és kanalazzuk bele a keveréket. Kézzel vagy egy fakanállal alaposan nyomkodjuk a tepsi aljára, vagy ha úgy könnyebb, tegyünk rá egy második sütőpapírt, és azon keresztül egyengessük el. Nagyon fontos, hogy tömör, összeálló réteggé formázzuk a keveréket, különben szétesik szeleteléskor.

Gőz felett olvasszuk fel az étcsokit, keverjük hozzá a kókuszolajat, és csurgassuk az alapra. Simítsuk egyforma vastagságúra, majd legalább 1 órára tegyük hűtőbe. Ha a csoki megdermedt, a sütőpapír széleit megfogva emeljük ki a desszertet a tepsiből, és szeleteljük fel. 

Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük