Marcipános sakktáblasüti: mandulás a puha piskóta
Ez a klasszikus brit sütemény egy marcipánba csomagolt, színes sakktáblát formáz, amit nem is olyan nehéz elkészíteni.
A házi marcipán elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség: ez a hagyományos német desszert mindössze 4 hozzávalóból készül, és 100%-ban tojás- és gluténmentes. Tökéletes magában, vagy ajándéknak csokival leöntve, de akár torták bevonataként is megállja a helyét.
Egyetlen különleges hozzávalót igényel csupán, ami nem más, mint a mandulaliszt – amit blansírozott, darált mandulával is helyettesíthetünk –, ráadásul, ha cukor helyett eritittel édesíted, még cukormentessé is teheted.
Egy nagy tálban dolgozzuk össze a mandulalisztet és a porcukrot. Porcukor helyett opcionálisan használhatunk eritritet is, mint édesítőszer.
Ezután adjuk hozzá a vizet és a mandulakivonatot, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta. Ezt a folyamatot végezhetjük mixerben is, mert úgy krémesebb, pasztaszerűbb lesz a marcipán.
Ha túl száraz lenne, és nem akarna összeállni, adjunk hozzá még egy kis vizet. Arra figyeljünk, hogy mindig csak keveset adjunk hozzá, különben könnyedén ragacsossá és túlságosan nedvessé válhat a tészta. Ha utóbbi mégis megtörténik, mandulaliszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
A marcipánt gyúrjuk egy tiszta felületen kb. 30 másodpercig. Ezután formázzunk belőle rönk alakot, majd csomagoljuk be frissen tartó fóliába és tegyük be a hűtőbe.
Ha vízzel készítettük, akkor akár 10 napig is eláll a marcipán a hűtőben. Ebből a mennyiségből egy 185 grammos marcipán készíthető.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu