Liszt- és cukormentes mogyorótorta csokikrémmel: sütés nélkül készül

Cukormentes-nutella-torta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy liszt és cukor nélkül készülő intenzíven mogyorós és kakaós desszertet keresel, akkor megtaláltad: ez a torta minden elvárásodat felülmúlja.

Egy dekadens, mégis tápláló és teljes értékű desszertet készíthetsz, ha az alábbi receptet követed. Nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, sem pedig búzalisztet, így diétázók és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Van benne viszont aromás pörkölt mogyoró, mandulaliszt és rengeteg datolya, ezeknek köszönhetően pedig igazán rostdús.

Az elkészítése nem is lehetne egyszerűbb: csupán össze kell dolgozni a hozzávalókat, belenyomkodni egy sütőforma aljára, és kivárni, amíg a hűtőben megdermed. A nyers desszert tetejére pedig egy igazi reform csokimáz kerül, hiszen vaj helyett avokádó képezi az alapját. Ha pedig további vajhelyettesítő alternatívákra is kíváncsi vagy, akkor ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz róluk.

A megadott mennyiségek egy kb. 23x13 vagy egy 20x20 cm-es sütőformához elegendők.

Mogyorós-csokis torta

Cukormentes-nutella-torta

Hozzávalók 16 adaghoz

A mogyorós alaphoz:

  • 200 g blansírozott mogyoró
  • 170 g mandulaliszt
  • 650 g medjool datolya kimagozva
  • 60 g jó minőségű holland kakaópor
  • 0.75 tk
  • 2 tk vaníliakivonat

A csokikrémhez:

  • 1 db nagy, érett avokádó
  • 25 g jó minőségű holland kakaópor
  • 5 ek juharszirup
  • 1 csipet
  • 1 csipet tengeri sópehely a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, majd 15 percre (vagy amíg elkezd illatozni) tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Vegyük ki a tepsit, és hagyjuk a mogyorót langyosra hűlni. Alternatívaként serpenyőben is megpiríthatjuk a szemeket.

Közben áztassuk forró vízbe a datolyát, és hagyjuk 15 perc alatt megpuhulni.

Tegyük a mogyorót aprítógépbe, és dolgozzuk apró szemcsékké. Adjuk hozzá a mandulalisztet, a leszűrt datolyát, a sót, a vaníliát és a kakaóport, és dolgozzuk ragacsos masszává.

Kanalazzuk át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kézzel vagy egy szilikonspatulával alaposan nyomkodjuk a forma aljára. A felszíne teljesen sima kell, hogy legyen. Tegyük fagyasztóba fél órára, vagy hűtőbe 2 órára.

Közben készítsük el a csokikrémet. Tegyük a megpucolt és kimagozott avokádót, a kakaóport, a juharszirupot és a sót aprítógépbe, dolgozzuk selymes, homogén állagúvá. 

Kenjük az időközben megdermedt alapra, és szórjuk meg a sópehellyel. Tetszés szerint szeleteljük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük