Sült retek fokhagymás vajjal: édeskés és krémes lesz a sütőben
Ha valami különleges, de egyszerűen összedobható köretet keresel, ne kutass tovább, a sült retek a tökéletes választás.
A tavasz egyik gyöngyszeme a hónapos retek, amely nem csak szendvics mellé fantasztikus ropogtatnivaló. A zöldséget megéri felfedezni, rengeteg csemege készülhet belőle, akár még izgalmas köret is, amely van olyan finom, mint a sült krumpli.
Ha már kísérletezel, pácolva is dobd össze a zöldséget, így készítve ellenállhatatlan! Szendvicsek és sültek mellé kihagyhatatlan, sonka mellé nagyon jól illik.
A reteksavanyúság pikánsan az igazi: a receptben chilipaprika adja meg a karakterét, de helyette mustármaggal, korianderrel vagy reszelt gyömbérrel is kipróbálhatod.
A retket alaposan mossuk meg, a szárát vágjuk le, majd tetszés szerint szeleteljük fel (leheletvékonyan vagy vastagabban is lehet).
A chilit is mossuk meg, daraboljuk fel tetszés szerint.
Az előkészített zöldséget pakoljuk tiszta üvegbe. Ezután adjuk hozzá a borsot és a chilit.
A vizet a sóval forraljuk fel, majd forrás után keverjük hozzá az ecetet és a mézet. Ezután a folyadékot öntsük az üvegbe pakolt retekre. Az üvegre csavarjuk rá a tetejét, és várjuk meg, amíg kihűl.
Az üvegbe zárt retket hűtőben tároljuk, 2-3 nap után fogyaszthatjuk. A felbontott, pácolt retket 3-4 napon belül ajánlott elfogyasztani.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu