
Sült retek fokhagymás vajjal: édeskés és krémes lesz a sütőben

Ha valami különleges, de egyszerűen összedobható köretet keresel, ne kutass tovább, a sült retek a tökéletes választás.
Bár a zsenge, ropogós retek sem hiányozhat a tavaszi asztalról, érdemes kipróbálni más formában is: ha még sosem sütötted meg, itt az idő! Teljesen átalakul a sütőben, krémes állaga lesz, ízre pedig nem csípős, inkább édeskés.
Minden nélkül, sóval, borssal, olajjal sütve is isteni, de ha szeretnéd feldobni valamivel, öntsd nyakon fokhagymás barna vajjal. Ha a vajat tűzhelyen melegíted, és miután elolvadt, még fent hagyod picit, a színe elkezd barnára váltani, diós illata és aromája lesz. Érdemes kipróbálni fokhagymával keverve is.
-
2023-04-21 09:36:01
-
2023-04-13 10:30:02
-
2023-04-06 10:32:01
Sült retek fokhagymás vajjal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csomó retek
- 1 ek olaj
- ízlés szerint só, bors
- 30 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A retkeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a szárukat/gyökerüket. A kicsiket vágjuk félbe, a nagyokat négybe. Tegyük őket egy tálba.
Locsoljunk rájuk olajat, majd sózzuk, borsozzuk őket, alaposan forgassuk egybe. Borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk a sütőbe 20-30 percre. 10 percenként keverjük át, hogy egyenletesen piruljon.
Közben a vajat tegyük egy kis lábasba, kezdjük el melegíteni. Hagyjuk 3-4 percig a tűzön: ha elkezd barnulni és diós illata van, húzzuk le a tűzről. Hagyjuk hűlni 1-2 percig, majd keverjük bele a zúzott fokhagymát.
A kész retket öntsük nyakon a barna vajjal, forgassuk vele egybe, majd rögtön kínáljuk. Ízlés szerint zöldfűszerrel is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!