Kívül ropogós, belül foszlós sós perec: reggelire, de nasinak is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Beszélgetéshez vagy meccsnézéshez, de uzsonnának vagy egyszerű nassolnivalónak sem utolsó a sós perec.
Nekem a perecről mindig a gyerekkorom jut az eszembe, a városligeti séták, az állatkert vagy egy felejthetetlen nap a vidámparkban. Amikor megéheztem, mindig három dologra vágytam: főtt kukorica, vattacukor, perec.
A bűvös hármas ma is a gyengém. Szezonjában a főtt kukorica bármikor jöhet, a vattacukor csak szabadtéri program alkalmával, a perec pedig sok-sok ízben, házi kísérletezgetések során lett a kedvencem. Mert jó perecet nehéz találni, nekem pedig kényelmesebb megsütni, a kutatást másra hagyom, én maradok a házinál. Ráadásul, ha te készíted, rengeteg ízesítéssel készülhet, mindig ki lehet találni valami újat. Nagy kedvencem a foszlós tésztájú perec, amelyben sonka és sajt is megbújik, ha pedig a régi vidámparkos napokat szeretném felidézni, sós perecet sütök annyi változtatással, hogy a tetejére szezámmag kerül a sós máz helyett.
Sós bevonattal
Ha te mégis sós mázzal szeretnéd elkészíteni, akkor a pereceket első körben csak 5 percre told sütőbe, majd a tetejüket kend meg a mázzal, ami só (5 dekagramm), liszt (5 dekagramm) és néhány evőkanál langyos víz keverékéből áll. A lényeg, hogy a bekevert máz kenhető legyen, amit könnyedén fel tudsz vinni a perecekre.
Házi perec egyszerűen
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 3 deciliter tej
- 3 dekagramm élesztő
- 5 dekagramm cukor
- 1 kilogramm finomliszt
- 10 dekagramm vaj vagy zsír
- víz szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
- szezámmag ízlés szerint
- só (durva szemű) ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is adjuk hozzá, letakarva, meleg helyen futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a vajat vagy a zsírt és a felfutott élesztőt, alaposan dagasszuk ki a tésztát (ha szükséges, langyos víz is mehet bele). Letakarva, meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk kis gombócokra, a gombócokból sodorjunk hosszú, vékony rudakat, a rudakból pedig formázzunk pereceket.
A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva 30 percet pihentessük, majd kenjük le felvert tojással, a tetejére szórjunk szezámmagot vagy durva szemű sót. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg szép aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images