Tedd el a lecsót télire: tartósítószer-mentes receptet mutatunk
Háromféle paprika és sok hagyma teszi ízletessé a házi lecsót, mely tartósítószer nélkül is sokáig eláll a kamrában.
A ketchup a legtöbb háztartásban megtalálható. Jólesik sült krumpli, hamburger és sült kolbász mellé, és persze főzésnél is jól jön. A paradicsomos finomságot otthon is el lehet készíteni. Én arra biztatok mindenkit, vágjon bele, mert sokkal finomabb, mint a bolti, és extra ízekkel lehet feldobni.
Az a bizonyos plusz ebben a receptben a chilipaprika és az aszalt paradicsom. A paprikától kap egy kellemes csípős ízt, ami nagyon jól passzol a paradicsomhoz. Ha ezt a tüzet nem kívánod bele, akkor friss bazsalikommal gazdagítsd, de valamilyen édes paprikát is használhatsz. A házi ketchup sokáig eláll, megéri elkészíteni.
A paradicsomokat mossuk meg, távolítsuk el a száraikat, majd vágjuk nagyobb darabokra.
Tegyük egy nagy fazékba, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, fokhagymát, chilipaprikát, aszalt paradicsomot, cukrot, borsot, szegfűszeget és szerecsendiót. Az alapanyagokat alacsony hőfokon forraljuk fel, és addig főzzük, amíg az egyharmada elfő. Ezután passzírozzuk át a paradicsomot, majd ismét forraljuk fel. (Ha forrás után nem sűrű az állaga, akkor főzzük addig, amíg az lesz!)
A kész ketchupot töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk 5 percre az üveget a feje tetejére.
Száraz, hideg helyen 8-10 hónapig gond nélkül eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu