Tedd el a lecsót télire: tartósítószer-mentes receptet mutatunk

Lecsó télire cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Háromféle paprika és sok hagyma teszi ízletessé a házi lecsót, mely tartósítószer nélkül is sokáig eláll a kamrában.

A nagymamák egyik nyári időtöltése a befőzés: érdemes ezt a jó szokásukat követni, aki csak teheti, zárja üvegbe a nyár ízeit. Házi lekvárok, szörpök, savanyúság és lecsó is kerülhet a kamrába, melyek ellenállhatatlanul finomak, ősszel és télen jól fognak esni.

A lecsó akkor az igazi, ha minél több paprika roppan benne. A receptben tévét, kápiát és hegyes erőst használtunk, de akár még kaliforniait (30-50 dkg) is dobhatsz a fazékba.

Így tartósíthatsz

Ha hosszabb időre kerül a kamra polcára, akkor érdemes a betöltött üvegek tetejére 1-2 evőkanálnyi zsírt tenni, mivel az megakadályozza, hogy levegőt kapjon a lecsó, így gond nélkül eláll.

Lecsó télire

Lecsó télire ct

Hozzávalók 6 decihez

  • 1 kg hagyma
  • 1 kg tévépaprika
  • 50 dkg kápia paprika
  • 50 dkg hegyes erős paprika
  • 1 kg paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés zsír
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, majd az összes zöldséget alaposan mossuk meg, vágjuk fel ízlés szerint.

A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a hagymát, és kezdjük el dinsztelni. Körülbelül 5 perc után dobjuk rá a többi zöldséget és a fűszereket, és főzzük 30-35 percig. (Ha szükségesnek érezzük, kevés vizet is öntsünk a zöldségek alá.)

A lecsót töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk a feje tetejére az üveget 5 percre. Ezután száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük