Házi, kézzel nyújtott rétestészta: édes és sós töltelékkel is finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vékonyra húzott rétes bő töltelékkel igazán finom, érdemes megtanulni a nagyi bevált receptjét, mert a házi tészta sokkal jobb, mint a bolti!
A rétestészta készítése profiknak és mamáknak való feladat, gondolják sokan, hisz a tészta szakadásmentes húzása valóban nem egyszerű, de nem is olyan dolog, amit ne tudnál megcsinálni. Sokféle rétestészta van, mindenki másra esküszik. Sokan tévesen úgy gondolják, réteslisztből kell készíteni, pedig nem feltétlenül, sőt. Rugalmas, jól húzható tészta finomlisztből készül. Ha mindent jól csináltál, akkor hajszálvékonyra tudod húzni, amit aztán kedvedre dúsíthatsz édes vagy sós töltelékkel.
Mire kell figyelni, hogy ne szakadjon a tészta?
Ahogy már említettem, a liszt fajtája és minősége kulcsfontosságú, de van más is, amire figyelni kell.
- Vaj helyett jobb disznózsírt használni.
- A terítőt mindig szórd meg liszttel, így a tészta nem fog leragadni.
- Húzás előtt a kezedet is lisztezd be.
- Mindig a tenyereddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
- A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
- A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
- A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
- Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.
Házi rétestészta
Hozzávalók 1 adaghoz
- 400 g finomliszt (BL 55)
- 1 db tojás
- 30 g sertészsír
- 250 ml langyos víz
- 4 csepp ételecet (10%)
- 1 csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat mérjük keverőtálba, kézzel vagy géppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta elválik az edény falától.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gömbölyítsük ki, majd tegyük kiolajozott tálba. A tészta tetejét is kenjük meg olajjal, majd fedjük le és 15-20 percet pihentessük.
Pihentetés után a tészta húzása következik. Az étkezőasztalra terítsünk tiszta terítőt, szórjunk rá lisztet, majd a tésztát helyezzük a közepére.
A tésztát kezdjük el kihúzni, óvatosan, a kezünket tegyük a tészta alá és húzogassuk az asztal szélei felé, egyenletesen. A kihúzott tészta lelogó részeit vágjuk le, gömbölyítsük és adjuk a következő tésztához, ha van. A vékony, kihúzott tésztát töltsük meg édes vagy sós töltelékkel, tekerjük fel, utána indulhat a sütés.
Fotó: Getty Images