Gyors almás-fahéjas rétes mazsolával és dióval: kész lapokkal is mennyei lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Az almás rétes langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb, egy hűvös estén nagyon jól fog esni.
Ha ősz, akkor almás rétes, ráadásul nem is olyan nehéz összedobni a szezon kedvencét, mint gondolnád. Ha bolti rétestésztával dolgozol, pillanatok alatt elkészítheted, de ha több időd, energiád van, gyúrhatsz házi tésztát is.
Bár a szimpla almás-fahéjas rétes is isteni, érdemes mazsolával és dióval gazagítani a tölteléket, hogy még finomabb legyen. Azért, hogy az alma ne áztassa el a tésztát, legtöbbször zsemlemorzsát vagy búzadarát szórnak alá, de az alábbi receptben a zabpehely tölti be ezt a szerepet.
Hogy a bolti réteslap igazán finom legyen, párosával tedd őket a tepsire, majd kend le a tetejüket olvasztott vajjal.
Almás-fahéjas rétes
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 10 darab réteslap
- 60 gramm vaj
Töltelék:
- 400 gramm alma (édesebb, pl. Gála)
- 1 evőkanál citromlé
- 20 gramm vaj
- 70 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 50 gramm mazsola
- 60 gramm dió
- 30 gramm zabpehely
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, vágjuk kockákra.
Készítsük el a tölteléket: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá az almát, öntsük rá a citromlevet. Keverjük össze, majd szórjuk rá a barna cukrot, a fahéjat. Pár percig melegítsük, míg a cukor elolvad. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, mehet még bele cukor.
Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a zabpelyhet, a mazsolát és az apróra vágott diót.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A 60 gramm vajat olvasszuk fel, majd kenjük le egy részével a sütőpapírt.
Tegyünk rá 2 réteslapot, kenjük le vajjal a felsőt, a széleire is jusson. Ismét mehet rá 2 réteslap és a vaj, ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a lapok.
A tölteléket kanalazzuk hosszában a tészta közepére, de hagyjunk szabadon 4-5 centi helyet a szélektől számítva. Kenjük le vajjal még egyszer a tésztát.
A tészta rövidebb oldalait hajtsuk a töltelékre, majd tekerjük fel a hosszabb oldalától kezdve.
A rétest fordítsuk úgy, hogy a széle nézzen lefelé, majd kenjük le a tetejét a maradék vajjal.
Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg aranybarna nem lesz.
Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images