Gyors almás-fahéjas rétes mazsolával és dióval: kész lapokkal is mennyei lesz

almásrétes2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almás rétes langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb, egy hűvös estén nagyon jól fog esni.

Ha ősz, akkor almás rétes, ráadásul nem is olyan nehéz összedobni a szezon kedvencét, mint gondolnád. Ha bolti rétestésztával dolgozol, pillanatok alatt elkészítheted, de ha több időd, energiád van, gyúrhatsz házi tésztát is. 

Bár a szimpla almás-fahéjas rétes is isteni, érdemes mazsolával és dióval gazagítani a tölteléket, hogy még finomabb legyen. Azért, hogy az alma ne áztassa el a tésztát, legtöbbször zsemlemorzsát vagy búzadarát szórnak alá, de az alábbi receptben a zabpehely tölti be ezt a szerepet. 

Hogy a bolti réteslap igazán finom legyen, párosával tedd őket a tepsire, majd kend le a tetejüket olvasztott vajjal. 

Almás-fahéjas rétes

almásrétes

Hozzávalók 8 szelethez:

Tészta:

  • 10 darab réteslap
  • 60 gramm vaj

Töltelék:

  • 400 gramm alma (édesebb, pl. Gála)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 20 gramm vaj
  • 70 gramm barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 50 gramm mazsola
  • 60 gramm dió
  • 30 gramm zabpehely
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg, vágjuk kockákra. 

Készítsük el a tölteléket: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd dobjuk rá az almát, öntsük rá a citromlevet. Keverjük össze, majd szórjuk rá a barna cukrot, a fahéjat. Pár percig melegítsük, míg a cukor elolvad. Kóstoljuk meg, ha nem elég édes, mehet még bele cukor.

Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a zabpelyhet, a mazsolát és az apróra vágott diót.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

A 60 gramm vajat olvasszuk fel, majd kenjük le egy részével a sütőpapírt.

Tegyünk rá 2 réteslapot, kenjük le vajjal a felsőt, a széleire is jusson. Ismét mehet rá 2 réteslap és a vaj, ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a lapok.

A tölteléket kanalazzuk hosszában a tészta közepére, de hagyjunk szabadon 4-5 centi helyet a szélektől számítva. Kenjük le vajjal még egyszer a tésztát.

A tészta rövidebb oldalait hajtsuk a töltelékre, majd tekerjük fel a hosszabb oldalától kezdve.

A rétest fordítsuk úgy, hogy a széle nézzen lefelé, majd kenjük le a tetejét a maradék vajjal.

Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg aranybarna nem lesz.

Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk. Porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük