Savanyított cékla házilag: sültek és rakott ételek mellé is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cékla vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
Az egészséges cékla nyersen, főve és savanyítva is fogyasztható. A magyar konyhában savanyúság formájában nagyon kedvelt, a finomságot otthon is könnyedén el lehet készíteni, ráadásul bátran játszhatsz az ízek kialakításával.
A cékla vásárlásánál mindig arra törekedj, hogy friss csokrot szerezz be. A legegyszerűbb, ha tapintással ellenőrzöd a cékla minőségét, a fej akkor jó, ha kemény, a levelei élénk színűek. A gumókat a hűtőben legfeljebb egy hétig tudod tárolni. Pucolásnál mindig használj kesztyűt, úgy nem fogja be a kezedet a cékla.
A cékla főzővizével érdemes felönteni a zöldséget, ebbe kerüljenek az ízesítők. Legyél bátor a fűszerezéssel, használhatsz köménymagot, rozmaringot, kakukkfüvet, szemes borsot.
Házi savanyított cékla
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm cékla
- 1 teáskanál só
- 0.5 deciliter ecet
- 1 evőkanál cukor
- 4 evőkanál babérlevél
Elkészítés:
A céklát pucoljuk meg, utána karikázzuk vagy kockázzuk fel ízlés szerint, majd annyi vízben, amennyi ellepi, főzzük puhára. A kész céklát szűrjük le (a cékla főzőlevét ne öntsük ki), várjuk meg, míg kihűl a cékla.
A cékla főzővizébe tegyük bele az ízesítőket (só, cukor, ecet, babérlevél), forraljuk egybe.
A kihűlt céklát töltsük tiszta üvegekbe, majd öntsük rá az ízesített főzőlevet, ha szükséges, akkor pótoljuk a folyadékot.
A lezárt céklás üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images