Tésztabundában sült karfiolfalatok: édes-savanyú máz borítja a zöldséget
Az ázsiai konyha ízei dominálnak ebben az ételben, a karfiolt egészen új szintre emelheted, ha ezt a receptet készíted el.
Ennek a savanyítottkarfiol-receptnek az a titka, hogy nem igényel főzést, csupán forró ecetes vízzel kell leforrázni a zöldséget, illetve különböző fűszerekkel megkínálni, amelyek nemcsak az eltarthatóságát, de az ízét is javítják.
Rengetegféle fűszerrel elkészítheted a savanyított karfiolt. Próbáld ki alma- vagy vörösborecettel, gyömbérrel, koriander- vagy köménymaggal, jalapeño paprikával, kaporral, rozmaringgal vagy akár kakukkfűvel is.
A karfiolt tisztítsuk meg a leveleitől, és szedjük apró rózsákra. A darabokat mossuk meg, majd töröljük szárazra.
A kaliforniai paprikát szintén mossuk meg, töröljük szárazra, csumázzuk ki, majd vágjuk hosszában csíkokra.
A fej fokhagymát szedjük gerezdekre és tisztítsuk meg. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre.
A falatnyi karfioldarabokat tegyük befőttesüvegekbe úgy, hogy a harmadáig töltsük vele az üvegeket. Dobáljunk mellé néhány gerezd fokhagymát, pár szelet kaliforniai paprikát és vöröshagymaszeletet, majd adjunk hozzá még egyszer annyi karfiolt, mint az első körben.
Ezt egészen addig ismételjük, amíg meg nem telik az üveg.
Ezután készítsük el a sós vizet.
Forraljuk fel egy lábosban a vizet a sóval, cukorral, ecettel és a fűszerekkel. Ha teljesen feloldódott minden, önstük bele az üvegekbe, leforrázva ezzel a karfiolokat. Fontos, hogy a lé ellepje a karfiolokat.
Ezután mehet rá a kupak, majd fejre állítva az üvegeket hűtsük le őket szobahőmérsékletre.
Ezután mehetnek is a hűtőbe pihenni, ahol 4-6 hétig is elállnak.
Kiváló pörköltökhöz, salátákhoz, levesekhez és szendvicsekhez is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu