A sűrített tej a tej víztartalmának eltávolításával és cukor hozzáadásával készül. A finomság főleg a latin konyhában elterjedt, Mexikóban és Venezuelában nagyon kedvelt, sok édesség készítésénél használják, illetve különböző italokba is keverik.
A sűrített tej boltban is beszerezhető, de sokkal jobban jársz, ha otthon alkotod meg, mert így adalékanyag-mentes lesz, és az ízesítést is ízlés szerint alakíthatod. Érdemes még különlegesebbé varázsolni: feldobhatod fahéjjal, kardamommal vagy más fűszerrel.
Mire használják?
Az édes italt sok mindenre lehet használni, Mexikóban például nem csak édességek készítésénél vetik be, főtt kukorica főzésénél is, vagy szószokba, mártásokba is kerülhet.
Édességek közül az egyik leghíresebb a dulce de leche, de fagyi is készülhet belőle, így a házi jeges nyalánkság megalkotásánál is bevetheted. Vagy egyszerűen kávé, kakaó vagy forró csoki készítésénél próbáld ki. Ezeken kívül kevert sütemények masszájába vagy palacsintába is kerülhet. Légy merész, és fedezd fel ezt a különlegességet!
Hozzávalók
1 adaghoz
- 1
l
tej
- 1
csipet
só
- 250
g
cukor
- 2
csomag
vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet öntsük magas falú edénybe, majd közepes láng felett melegítsük fel, közben kevergessük. Ezután adjuk hozzá a sót, cukrot és a vaníliás cukrot. A lángot vegyük alacsonyra, majd folyamatosan kevergessük a tejet addig, amíg a cukor teljesen felolvad. Utána kevergetés mellett, alacsony lángon főzzük sűrűre, míg nagyjából a felére nem redukálódik. (A tej főzési ideje 1-1,5 órát is igénybe vehet, ez attól függ, mennyire erős láng felett készül.)
A sűrű tejet tegyük félre és hűtsük ki teljesen, ahogy hűl, még sűrűsödni fog. Ezután töltsük üvegedénybe, és hűtőben tároljuk. A házi sűrített tej légmentesen lezárva, hűtőben 2-3 hétig tárolható.