Latin-Amerika kedvencei egy helyen: vérpezsdítő receptek
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Ropogós
Rostdús bulgursaláta sok petrezselyemmel: önálló fogásként is megállja a helyét
Álompuha almás gofri: a kevert tészta kezdőknek sem okoz gondot
Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül
Tudod, hogyan írják helyesen a híres magyar ételek nevét? Helyesírási kvíz
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Latin-Amerika ízei különlegesek, minden országnak megvannak a maga receptjei, amelyeket érdemes kipróbálni. Ezek a finomságok általában egyszerűen készülnek, otthon is könnyedén összedobhatók.
Latin-Amerika számos csodás országgal büszkélkedhet, ilyen Mexikó, Venezuela, Kolumbia vagy Argentína. A latin-amerikai ételek meghatározó hozzávalói közé tartozik a burgonya, kukorica, jalapeño, avokádó, chilipaprika, hogy csak néhányat említsek.
A latin kultúrában az étel és a család kéz a kézben jár. Legyen szó nagy lakomáról vagy szerényebb étkezésről, fontos, hogy a család és a barátok együtt élvezzék a finom fogásokat. Ha te is rajongsz ezekért az ételekért, akkor most mutatunk néhány szuper receptet, amelyekkel latin hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
Avokádókrém
A mexikói konyha előszeretettel használja az avokádót, amelyből a világhíres kencéjük, a guacamole készül. A kence többféle recept szerint kipróbálható, van, amelyikbe egészen különleges alapanyagok kerülnek, míg más pikáns fűszerezéssel hívja fel magára a figyelmet. Bármilyen recept szerint is próbálod ki, a kence akkor a legjobb, ha jó krémes, ennek érdekében botmixerrel dolgozd egybe az alapanyagokat.
Salsa
A salsa szuper mártogatós chips mellé, de kínálható sült hús mellé, sőt szendvicsbe is kenhető. A salsa friss és konzerves paradicsomból is készülhet. Ha igazán finomat készítenél, akkor nyáron mindenképp friss, lédús paradicsomból állítsd össze. A fűszerezése változatos, pikáns ízekkel is érdemes feldobni, a friss jalapeño és koriander a lelke.
Csirkés enchilada
Az enchilada a mexikói konyha egyik kedvelt fogása, amelyben a tortillalapok töltve kerülnek a sütőbe. A töltelék a hagyományos recept szerint darált hús, ez lehet sertés, marha vagy csirke. Az étel nagyon ízletes, amely mellé még fűszeres szósz is kerül, de a töltött tortilla tetejére sajt is olvad. A legjobb, ha a tortillalap is házilag készül, de ha nincs időd vagy kedved hozzá, akkor a bolti tészta is megfelel.
Chili con carne
A chili con carne egy igazán kiadós étel, amelyből érdemes nagyobb adaggal főzni, mivel másnap is finom. A kedvelt ételről sokan nem is gondolnák, hogy a hagyományos recept szerint nem is kerül bele bab. A Texasban született étel darált húsból és csípős paprikából áll, de ma már sokféle változatban szervírozzák. A kész étel mellé kukoricás kenyér vagy tortilla dukál.
Argentin rántott hús
Argentínában is nagyon kedvelt fogás a rántott hús, igaz, az ő változatuk jóval gazdagabb, mint az általunk ismert. Az argentin rántott hús fűszeres bundában pirul, majd a kész szeletekre paradicsom, sonka és sajt kerül, így szokás a sütőben készre sütni. Az így készült hús bármilyen körettel kínálva jólesik, sőt még szendvics is összedobható belőle.
Argentin keksz tejkaramellával
Az argentin aprósütemény, az alfajores szó szerint függőséget okoz, ezért, ha a gyártására adod a fejed, dupla adaggal készítsd! A töltött süti finom porhanyós tésztából készül, valamilyen édes töltelékkel. A hagyományos recept szerint a töltelék karamellás. A töltött finomságot kókuszreszelékben is ajánlott megforgatni, így nemcsak finomabb, hanem mutatósabb is.
Olívával és sonkával töltött kenyér
A különleges töltött kenyér Venezuelában népszerű, még ünnepnapokon is az asztalra kerül, sonkával és olívabogyóval töltve sül készre. A töltelékben mustárnak is jut hely, ettől picit pikánsabb lesz az íze. A receptet bátran tovább álmodhatod, tehetsz bele reszelt sajtot, a tetejére pedig szórj szezámmagot vagy pirított mandulát. Így mutatósabb és finomabb a töltött kenyérke.
Kolumbiai krumplileves
A kolumbiaiak híres krumplilevese hússal, kukoricával és intenzív fűszerezéssel készül. A kolumbiai leves állítólag bánatűző finomság, ami megnyugtatja a háborgó lelket. A különleges leves gyönyörű aranyszínben készül, amit a sáfránytól kap. Hagyományosan tálalva rizs, kapribogyó és tejszín is kerül mellé.
Sajtos puffancs
A brazil konyha kedvelt sós finomsága ez a sajtos puffancs. Az aranybarnára sült finomság kívül ropogós, a belseje azonban lágy, szétolvad a szájban a sok sajtnak köszönhetően. A puffancs készülhet csak sajtokból, de érdemes a masszához intenzív fűszereket vagy zöldségeket keverni, úgy még finomabb a nassolnivaló.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors