Álompuha házi gnocchi lépésről lépésre: 4 hozzávalóból készül
A tökéletes, puha gnocchi elkészítése gyerekjáték, a rászánt időért pedig minden falat kárpótol ebből a könnyed fogásból.
A durva szemcséjű búzadara kiváló alapanyag tészták készítéséhez, mert magas a gluténtartalma, így ruganyosabb és kevésbé ragacsos lesz a végeredmény, mint a 100 százalékban finomliszttel készült változatoknál. Többek között emiatt nem veszíti el a formáját főzés közben sem.
Mivel ez a recept nem tartalmaz tojást, kevés olaj szükséges ahhoz, hogy ne essen szét főzésnél. Az olaj ugyanis remekül egyben tartja a tésztaféléket: ezzel a módszerrel álompuha házi gnocchit vagy akár szilvás gombócot is készíthetsz. Ha pedig érdekelnek a tojásmentes sütés-főzés további izgalmai, akkor ebben a cikkben olvashatsz a témáról.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót, majd öntsük hozzá a vizet és az olajat, és alaposan dolgozzuk össze őket.
Borítsuk lisztezett felületre, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg teljesen sima felületű és ruganyos nem lesz. Ez a folyamat 8-10 percet vesz majd igénybe. (Adjunk hozzá kevés lisztet, ha túl nedves, kevés vizet, ha nem áll össze.)
Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.
Vágjuk két részre, lisztezett felületen nyújtsuk őket 1 mm vastagságúra. A tésztalapok tetejét is lisztezzük be, lazán tekerjük fel, és egy éles késsel vágjunk belőlük 0,5-1 cm vastag csíkokat.
Óvatosan szedjük szét az így képződött csigaformációkat, és lazán fektessük őket kis kupacokba, mintha tésztafészkeket akarnánk létrehozni. Tegyük őket félre, terítsük le egy tiszta konyharuhával, és 1-2 nap alatt szárítsuk ki.
Ha a tésztát frissen akarjuk felhasználni, akkor elkészítés után tegyük forrásban levő vízbe, és 3-4 perc alatt főzzük készre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu