![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mutatós és nagyon finom tökmagos pogácsa: a tészta sokáig puha marad
![covp](https://kep.index.hu/1/0/4047/40475/404754/40475473_3088673_f1d8d16504039ffbb6435acae2eff533_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szép nagyra nőtt pogácsa titka a türelem, hagyd pihenni a tésztát, meglásd, hálás lesz érte.
Annyiféle pogácsa van, egyik finomabb, mint a másik. A készítésükhöz idő és türelem szükséges, a tésztának kötelező pihennie, attól lesz igazán finom és nő szép nagyra. Ahhoz, hogy szép réteges legyen, hajtogatni sem árt, igaz, ezt a folyamatot ki is hagyhatod, ha időszűkében vagy.
A tejfölnek hála puha a tészta, a kellemes, rugalmas textúrát napokig megőrzi, már ha marad belőle. Én most csak a pogácsa tetejére szórtam tökmagot, vegyítve napraforgóval, de a tésztába is csempészhetsz durvára darálva.
Házi tökmagos pogácsa
![ctp](https://kep.index.hu/1/0/4047/40475/404755/40475521_724499b36b767efa589ca24b68065940_wm.jpg)
Hozzávalók 45 darabhoz
Tészta:
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 14 g instant élesztő
- 60 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojás
- 200 g tejföl
- 20 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 1 darab tojás
- 25 dkg tökmag, napraforgómag
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, fedjük le, várjuk meg, míg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, dolgozzuk egybe, akkor jó, mikor a tészta elválik az edény falától.
A begyúrt tésztát lefedve, meleg helyen, 1-2 óráig pihentessük, amíg a duplájára dagad.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk 1-2 cm vastagra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsákat rakjuk lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással a tetejüket, utána szórjuk meg ízlés szerint tökmaggal.
A pogácsákat fedjük le és még 30 percig pihentessük, majd toljuk 180 fokos sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sülnek.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!