Mutatós és nagyon finom tökmagos pogácsa: a tészta sokáig puha marad

covp
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szép nagyra nőtt pogácsa titka a türelem, hagyd pihenni a tésztát, meglásd, hálás lesz érte.

Annyiféle pogácsa van, egyik finomabb, mint a másik. A készítésükhöz idő és türelem szükséges, a tésztának kötelező pihennie, attól lesz igazán finom és nő szép nagyra. Ahhoz, hogy szép réteges legyen, hajtogatni sem árt, igaz, ezt a folyamatot ki is hagyhatod, ha időszűkében vagy.

A tejfölnek hála puha a tészta, a kellemes, rugalmas textúrát napokig megőrzi, már ha marad belőle. Én most csak a pogácsa tetejére szórtam tökmagot, vegyítve napraforgóval, de a tésztába is csempészhetsz durvára darálva. 

Házi tökmagos pogácsa

ctp

Hozzávalók 45 darabhoz

Tészta:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 14 g instant élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 200 g tejföl
  • 20 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 25 dkg tökmag, napraforgómag
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, fedjük le, várjuk meg, míg felfut.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, tojást, tejfölt, olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, dolgozzuk egybe, akkor jó, mikor a tészta elválik az edény falától.

A begyúrt tésztát lefedve, meleg helyen, 1-2 óráig pihentessük, amíg a duplájára dagad.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen dolgozzuk át, majd nyújtsuk 1-2 cm vastagra, utána pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

A pogácsákat rakjuk lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le felvert tojással a tetejüket, utána szórjuk meg ízlés szerint tökmaggal.

A pogácsákat fedjük le és még 30 percig pihentessük, majd toljuk 180 fokos sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sülnek.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük