![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Emlékszel még a törökmézre? Készítsd el házilag a gyerekkori kedvencet
![törökméz cover](https://kep.index.hu/1/0/4227/42279/422790/42279056_3227216_040f246329651b51ea356e7d61ec8e82_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Már egy harapás úgy ragadt bele a fogadba, hogy még másnap is azzal kínlódtál, mégis imádtad a törökmézet? Akkor ez a te recepted lesz.
A legtöbben vásárokban vagy búcsúban ettek utoljára törökmézet, én gyerekkoromban a János-hegyi libegő felső megállójában jutalmaztam meg mindig magam egy csomaggal azért, mert tériszonyos létemre kibírtam az utazást. Azóta se nem ültem a libegőn, se nem láttam törökmézet, de valamelyik nap a Normafán futva eszembe jutott az íze és az az érzés, amikor a fogam közül próbálom inkább kevesebb, mint több sikerrel kibányászni. Hiába, a törökméz a fogorvosok rémálma.
A jó hír, hogy el tudod készíteni otthon, és így biztos nem lesz benne semmilyen adalékanyag. Nem kell egy nagy tömböt csinálnod, ha kisebb darabokra töröd, akkor süteményt vagy pohárkrémet is díszíthetsz vele, vagy csak simán elrágcsálhatod. Valahogy a házi változat a fogad közé sem ragad annyira.
Ha megkívántad a retró ízeket, akkor ezt a vaníliás krémtúrót is mindenképpen készítsd el, sok munkád nincs vele, az élvezet annál nagyobb. Ha pedig süteményre vágysz, akkor a Fanta szeletet süsd meg, amely egy isteni túrós édesség, a tetején szénsavas üdítőből készült mázzal.
Házi törökméz
![törökméz recept](https://kep.index.hu/1/0/4227/42279/422790/42279070_febe095f1c1955e029c883c5ceb9b6fc_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 150 gramm cukor
- 40 gramm méz
- 1 csipet só
- 6 gramm szódabikarbóna
Elkészítés:
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A cukrot szórjuk egy magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a mézet is. Kezdjük el közepes lángon olvasztani a cukrot, időnként keverjünk rajta egyet. Adjuk hozzá a sót. Ha felolvadt a cukor, de még nem karamellizálódott meg, akkor vegyük le a tűzről, szórjuk bele a szódabikarbónát, és néhány határozott mozdulattal keverjük össze, majd azonnal öntsük ki a tepsire. A szódabikarbónától a massza meg fog emelkedni, és vigyázni kell, hogy ne keverjük túl, mert akkor összeesik a hab.
Várjunk 30-40 percet, amíg kihűl és megszilárdul, utána törjük össze tetszőleges nagyságú darabokra, és máris ehetjük. Zárható dobozban sokáig eláll.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!