Ne dobd ki a vaníliarúd héját, készíts belőle illatos vaníliás cukrot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vaníliás cukorra szinte minden édesség készítésénél szükség van, a különböző édes krémek és sodók lelke, de süteményeket is beboríthatsz vele.
A vaníliás cukor vagy a vaníliarúd minden sütni szerető konyhájában állandó lakó, hisz tényleg gyakran van rá szükség. Ha a recept vaníliarudat ír, akkor a belsejében található magot szokás felhasználni, pedig a héjnak is hasznát lehet venni, cukorral ledarálva kész is a házi vaníliás cukor, amelyben nincs mesterséges aroma, sem adalékanyag.
A vaníliarúd belseje tele van ízzel, ha sodót vagy más krémet készítesz, érdemes félbevágva a krémbe főznöd. A rudat máshogy is fel lehet használni: a magjával vagy nélküle daráld egybe a cukorral, és máris kész a házi készítésű vaníliás cukor.
Házi vaníliás cukor
Hozzávalók 3 decihez
- 2 darab vaníliarúd
- 300 gramm cukor
Elkészítés:
A cukrot és a vaníliarudat (egészből vagy maradék rúdból is készülhet) tegyük késes aprítóba vagy kávédarálóba, indítsuk el a gépet, daráljuk finomra.
A vaníliás cukrot öntsük sütőpapírral bélelt tepsire, terítsük szét rajta, néhány óráig hagyjuk száradni, majd tegyük befőttesüvegbe.
Fotó: Getty Images