Így készíts tökéletes alaplevet gombából: rizottóhoz és leveshez is szuper
Alaplé kifejezetten gombából is készülhet, az intenzív aromájú hozzávaló pedig rengeteg ínyenc fogáshoz felhasználható.
Az alaplé csodálatos ízt ad rengeteg ételnek – legyen az rizottó, ragu, leves –, amelyeket krémessé és még finomabbá tesz. Készülhet egész zöldségekből, de akár maradékokból is. Ha nagyobb főzést tervezel, és sok hagymahéj, gombatönk, sárga- és fehérrépadarab marad, akkor a legjobb, ha ezekből főzöd meg az alaplevet.
Az igazán gazdag ízekhez vörös- és fokhagymahéj és -végek, póréhagymadarabok, paprika- és répavégek, gombaszár, szárzellervég, babérlevél, só, bors és zöldfűszerek szükségesek.
Az elkészült alaplevet jól zárható edényben le is fagyaszthatod, így akár 6 hónapig is felhasználhatod.
Az összes megtisztított zöldségmaradékot tegyük bele egy nagy fazékba.
Öntsük fel 2 liter vízzel, majd forraljuk fel.
Ha felforrt, mérsékeljük a lángot alacsonyra, fedjük le a fazekat, és főzzük puhára benne a hozzávalókat kb. 1 óra alatt.
Ezután egy finom, hálós szűrővel szűrjük le a levest egy nagy tálba, a zöldségeket pedig dobjuk ki.
A forró alaplevet szobahőmérsékleten hűtsük ki, majd töltsük bele üvegekbe, és tegyük be a hűtőbe.
A felhasználása maximum 1 hétig javasolt, ennyi ideig áll el az alaplé a hűtőben.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu