Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba

4
Nyomtatás
zoldsegalaple
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs jobb a házilag készített zöldségalaplénél! Ez a titkos hozzávaló, ami rizottóhoz és különböző ragukhoz is ideális, és kiváltja a bolti kockát.

Az alaplé csodálatos ízt ad rengeteg ételnek – legyen az rizottó, ragu, leves –, amelyeket krémessé és még finomabbá tesz. Készülhet egész zöldségekből, de akár maradékokból is. Ha nagyobb főzést tervezel, és sok hagymahéj, gombatönk, sárga- és fehérrépadarab marad, akkor a legjobb, ha ezekből főzöd meg az alaplevet.

Az igazán gazdag ízekhez vörös- és fokhagymahéj és -végek, póréhagymadarabok, paprika- és répavégek, gombaszár, szárzellervég, babérlevél, só, bors és zöldfűszerek szükségesek.

Tipp

Az elkészült alaplevet jól zárható edényben le is fagyaszthatod, így akár 6 hónapig is felhasználhatod.

Házi zöldségleves-alaplé

zoldsegalaple

Hozzávalók 2 liter

  • 2 db vöröshagyma vége és héja
  • 2 db szárzeller vége
  • 1 db paprika csumája
  • 1 db póréhagyma vége
  • 2 db sárgarépa vége és héja
  • 2 db fehérrépa vége és héja
  • 1 db fokhagyma vége és héja
  • 3 db gomba szára
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk.
  • 8 db fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

Az összes megtisztított zöldségmaradékot tegyük bele egy nagy fazékba.

Öntsük fel 2 liter vízzel, majd forraljuk fel.

Ha felforrt, mérsékeljük a lángot alacsonyra, fedjük le a fazekat, és főzzük puhára benne a hozzávalókat kb. 1 óra alatt.

Ezután egy finom, hálós szűrővel szűrjük le a levest egy nagy tálba, a zöldségeket pedig dobjuk ki.

A forró alaplevet szobahőmérsékleten hűtsük ki, majd töltsük bele üvegekbe, és tegyük be a hűtőbe.

A felhasználása maximum 1 hétig javasolt, ennyi ideig áll el az alaplé a hűtőben.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon