Mennyei görög sült burgonya: citrommal és fokhagymával készül
Ez a köret a citromos, fokhagymás létől lesz ízletes és különleges, érdemes kipróbálni a megszokott recept helyett!
A görög citromos burgonya messze nem egy szokásos sültkrumpli-recept, ízeiben és elkészítésében is eltér az általunk megszokottól.
Különlegességét az alaplével készülő fokhagymás, citrusos páclé adja, amivel a sült krumpli fogalma egy teljesen új szintre emelkedik.
Görög sült burgonya
Hozzávalók 5 adaghoz
A burgonyához:
- 1.2 kg burgonya
- 120 ml olívaolaj
- 80 ml citromlé
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek szárított oregánó
- 2 tk só
- 380 ml csirkehúsleves-alaplé
A díszítéshez:
- citromszeletek ízlés szerint
- friss oregánólevelek ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb. 3 cm-es szeletekre, hasábokra.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg.
A felvágott krumplit terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben, majd mehet rá az olívaolaj, a citromlé, a só, a szárított oregánó, végül pedig a fokhagymagerezdeket is reszeljük rá.
Alaposan keverjük össze az egészet, majd öntsük fel a tepsit az alaplével.
A pácban úszó krumplikat tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 45-50 percig. Félidőben forgassuk át. Addig süssük, amíg a krumpli a lehető legtöbb alaplevet felveszi.
Ha a krumplit ropogósan szeretjük, annak sincsen akadálya. Ehhez vagy tegyük át a krumplit egy másik tepsibe, minimális főzőlével, és süssük további 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak a krumpliszélek, vagy csak merjünk le az eredeti tepsiben lévő folyadékból annyit, hogy minimális maradjon csak a krumpli alatt, és süssük tovább, szintén 20-25 percig.
A kimert főzőlevet tegyük félre, mert redukálva mennyei mártást készíthetünk belőle a megsült krumplikhoz.
Tálaláshoz kínáljunk friss bazsalikomot és citromot a köret mellé.
-
2024-03-21 09:36:01
-
2024-03-04 08:52:01
-
2024-02-08 10:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!