Mennyei görög sült burgonya: citrommal és fokhagymával készül

gorog-sult-burgonya
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a köret a citromos, fokhagymás létől lesz ízletes és különleges, érdemes kipróbálni a megszokott recept helyett!

A görög citromos burgonya messze nem egy szokásos sültkrumpli-recept, ízeiben és elkészítésében is eltér az általunk megszokottól.

Különlegességét az alaplével készülő fokhagymás, citrusos páclé adja, amivel a sült krumpli fogalma egy teljesen új szintre emelkedik.

Görög sült burgonya

gorog-sult-burgonya

Hozzávalók 5 adaghoz

A burgonyához:

  • 1.2 kg burgonya
  • 120 ml olívaolaj
  • 80 ml citromlé
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított oregánó
  • 2 tk
  • 380 ml csirkehúsleves-alaplé

A díszítéshez:

  • citromszeletek ízlés szerint
  • friss oregánólevelek ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 

A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb. 3 cm-es szeletekre, hasábokra. 

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg.

A felvágott krumplit terítsük szét egy 20x30 cm-es tepsiben, majd mehet rá az olívaolaj, a citromlé, a só, a szárított oregánó, végül pedig a fokhagymagerezdeket is reszeljük rá.

Alaposan keverjük össze az egészet, majd öntsük fel a tepsit az alaplével.

A pácban úszó krumplikat tegyük be a sütőbe, és süssük kb. 45-50 percig. Félidőben forgassuk át. Addig süssük, amíg a krumpli a lehető legtöbb alaplevet felveszi.

Ha a krumplit ropogósan szeretjük, annak sincsen akadálya. Ehhez vagy tegyük át a krumplit egy másik tepsibe, minimális főzőlével, és süssük további 20-25 percig, amíg szépen megpirulnak a krumpliszélek, vagy csak merjünk le az eredeti tepsiben lévő folyadékból annyit, hogy minimális maradjon csak a krumpli alatt, és süssük tovább, szintén 20-25 percig.

A kimert főzőlevet tegyük félre, mert redukálva mennyei mártást készíthetünk belőle a megsült krumplikhoz. 

Tálaláshoz kínáljunk friss bazsalikomot és citromot a köret mellé.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük