![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
Hideg mandulás fokhagymakrémleves – A különleges egytálasban szőlő lesz a levesbetét
![gmcover](https://kep.index.hu/1/0/3307/33077/330774/33077406_2534874_3cdc14fc21417f7ade19e98773b0c34f_wm.jpg)
Cikkek
![Mitől lesz tényleg omlós a sajtos rúd? Nem margarintól, az biztos](https://kep.index.hu/1/0/2916/29162/291620/29162013_2237447_579d407d09c460bc89cde3c2227176b7_wm.jpg)
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
![Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül](https://kep.index.hu/1/0/5963/59631/596318/59631837_4409375_c86cd2eca04d0f5553398031dbaca50a_wm.jpg)
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Ropogós
![30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás](https://kep.index.hu/1/0/5998/59989/599891/59989143_4436633_3790baef330e472a1b7bfcc2a2069ec5_wm.jpg)
30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás
![Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted](https://kep.index.hu/1/0/6007/60073/600735/60073587_4442871_4a985da4afa5e8b84bd41eddfda2554e_wm.jpg)
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
![Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra](https://kep.index.hu/1/0/6002/60026/600265/60026595_4439385_b1c570b14e45170618dd4422b021e336_wm.jpg)
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
![Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5996/59967/599677/59967791_4435107_bd87f92fb1cb8277a3534a54f7083cb5_wm.jpg)
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928823_4432145_be4eb26a17cb1ae4a227302b38ba3270_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Krémes, különleges ízvilágú hideg leves, amit csak úgy szoktak emlegetni, a gazpacho mór változata.
A paradicsomalapú hideg zöldségleves egész Spanyolország területén népszerű, tipikus andalúz étel, de eredete az ókori görög, római és az arab kultúrára nyúlik vissza.
A gazpacho mór változata a 8. században terjedt el, amikor a mórok a Gibraltári-szorost uralták. A katonáknál mindig kéznél voltak a szerény leves fő alapanyagai: a kenyér, a fokhagyma és az ecet. Manapság ez a hideg leves sokkal különlegesebben készül - mandulával és szőlővel.
Hideg mandulás fokhagymakrémleves
![gmvct](https://kep.index.hu/1/0/3307/33077/330773/33077356_4bc7c49e8b00513c9622e9813633e836_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 300 gramm kenyér
- 200 gramm mandula
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter olívaolaj
- 380 milliliter víz (hideg)
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Tálalás:
- 200 gramm szőlő
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk és durvára aprítjuk.
Ha nem kaptunk pucolt mandulát, akkor blansírozzuk.
A kenyeret vágjuk szeletekre, majd a héját vágjuk le (nem dolgozunk vele), a belét kockázzuk és tegyük tálba, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 2 perc múlva a vízbe áztatott kenyérbelet kinyomkodjuk, robotgépbe pakoljuk.
A kenyérbél mellé a mandulát, fokhagymát, olívaolajat, fűszereket és a balzsamecetet is beleöntjük, majd krémes állagúra turmixoljuk, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, addig, amíg sűrű, de folyós állaga nem lesz. A levest egy edénybe öntjük, lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-4 órára.
Tálalásnál a levest behűtött, hideg tálakba adagoljuk, tetejükre mag nélküli szőlőt, mandulapelyhet, mandulát, kevés olívaolajat teszünk.
Fotó: Getty Images