![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hideg mandulás fokhagymakrémleves – A különleges egytálasban szőlő lesz a levesbetét
![gmcover](https://kep.index.hu/1/0/3307/33077/330774/33077406_2534874_3cdc14fc21417f7ade19e98773b0c34f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Krémes, különleges ízvilágú hideg leves, amit csak úgy szoktak emlegetni, a gazpacho mór változata.
A paradicsomalapú hideg zöldségleves egész Spanyolország területén népszerű, tipikus andalúz étel, de eredete az ókori görög, római és az arab kultúrára nyúlik vissza.
A gazpacho mór változata a 8. században terjedt el, amikor a mórok a Gibraltári-szorost uralták. A katonáknál mindig kéznél voltak a szerény leves fő alapanyagai: a kenyér, a fokhagyma és az ecet. Manapság ez a hideg leves sokkal különlegesebben készül - mandulával és szőlővel.
Hideg mandulás fokhagymakrémleves
![gmvct](https://kep.index.hu/1/0/3307/33077/330773/33077356_4bc7c49e8b00513c9622e9813633e836_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 300 gramm kenyér
- 200 gramm mandula
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 milliliter olívaolaj
- 380 milliliter víz (hideg)
- 1 evőkanál balzsamecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehérbors
Tálalás:
- 200 gramm szőlő
- 2 evőkanál mandulapehely
Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk és durvára aprítjuk.
Ha nem kaptunk pucolt mandulát, akkor blansírozzuk.
A kenyeret vágjuk szeletekre, majd a héját vágjuk le (nem dolgozunk vele), a belét kockázzuk és tegyük tálba, majd annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 2 perc múlva a vízbe áztatott kenyérbelet kinyomkodjuk, robotgépbe pakoljuk.
A kenyérbél mellé a mandulát, fokhagymát, olívaolajat, fűszereket és a balzsamecetet is beleöntjük, majd krémes állagúra turmixoljuk, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, addig, amíg sűrű, de folyós állaga nem lesz. A levest egy edénybe öntjük, lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-4 órára.
Tálalásnál a levest behűtött, hideg tálakba adagoljuk, tetejükre mag nélküli szőlőt, mandulapelyhet, mandulát, kevés olívaolajat teszünk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!