Klasszikus gazpacho 10 perc alatt: jól behűtve a legfinomabb
Rengeteg friss zöldség gazdagítja a spanyol levest, felfrissít, jóllakat és még hidratál is a nagy melegben.
A spanyol konyha egyik legkülönlegesebb nyári fogása a hideg paradicsomleves, amit Spanyolországban Salmorejo néven ismernek. Nem bonyolult étel, kicsit talán maradékmentőnek is mondhatnánk, hiszen kenyérszeletekkel, paradicsommal, esetenként hagymával, illetve tojással készül, amelyek azért általában mindenki konyhájában megtalálhatók.
Az elkészítése pofonegyszerű, és még csak főzni sem kell. Elegendő, ha van hozzá otthon egy turmixgép, amelyben az alapanyagokat összedolgozhatod, hogy végül egy finom, paradicsomos krémlevessel kínálhasd meg a szeretteidet.
–
A paradicsomokat és a paprikát mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra.
A fokhagymát tisztítsuk meg. Tegyük félre a zöldségeket.
A tálaláshoz dukáló alapanyagokat az alábbiak szerint készítsük elő:
a Serrano sonkát vágjuk kisebb darabokra, a tojást főzzük keményre, pucoljuk meg és tegyük félre a többi alapanyaggal együtt.
Készítsük el a levest. Ehhez a kenyérszeleteket áztassuk be egy tányérba annyi vízbe, amennyi félig ellepi. Minden oldalukat 30 másodpercre merítsük bele a vízbe.
Ha mindkét oldal felszívta a kellő mennyiségű vizet, vegyük ki és tegyük bele egy turmixgépbe.
Adjuk hozzá a felaprított paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát és az olívaolajat.
Ezután adjuk hozzá az almaecetet, a csipet sót és a vizet. Ezután a turmixgépben pürésítsük le az összetevőket. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet.
Kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor adjunk hozzá még egy kis sót, esetleg ecetet vagy olívaolajat.
Hűtsük a kész levest legalább egy óráig, majd adagoljuk kisebb tányérokba, és jöhet a díszítés, illetve a további ízesítés.
Hintsük meg őrölt fekete borssal, ízlés szerint egy löttyintés olívaolajjal, illetve tegyünk a tetejére vékony darabokra vágva – vagy lereszelve – tojást, végül pedig a Serrano sonkadarabokat.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu