Laktató, gyors spanyol ebédet mutatunk: maradék kenyérből is készülhet

GettyImages-1415268364
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mint minden nemzetnek, úgy a spanyoloknak is megvan a maguk kis költségvetésű, főként maradékokból készülő, ám igen tartalmas fogása.

Az úgynevezett migas – vagyis morzsák –, ami a spanyol szegények eledeleként lett ismert, lekicsinylő jelzője ellenére egy ízekben igenis gazdag főétel. A migas jól példázza, hogy a spanyol konyha nagy része valójában a paraszti ételekből fejlődött ki, amelyek készítése során a pazarlás fogalma még ismeretlen volt az emberek számára.

Ennek köszönhetik a száraz kenyér felhasználására irányuló recepteket is. Sőt, a migas egy kifejezetten erre épülő fogásuk, amelyben a száraz vagy pirított kenyeret szalonnával, chorizóval és különböző zöldségekkel ötvözik.

Természetesen a fűszerezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, és a színharmónia mellett sem mennek el szó nélkül. 

Spanyol ebéd, migas

GettyImages-538783602

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 150 g bacon
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db trikolor paprika
  • 1 szál póréhagyma
  • 200 g chorizo
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint curry
  • 5 szelet száraz kenyér
Recept idők

Elkészítés:

A felkockázott vöröshagymát pároljuk üvegesre az olívaolajon.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott bacont és chorizót is, és kb. 5 percig pároljuk őket együtt, hogy a hagyma, kolbász és a szalonna ízei összeérjenek.

Utána szórjuk rá a szeletekre vágott fokhagymákat, a kis kockákra vágott trikolor paprikákat és a karikákra vágott póréhagymát, amit sóval, borssal és ízlés szerint curryvel, illetve chilivel is meghinthetünk.

A fűszeres keveréket további 15 percig, alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, amíg a paprika meg nem puhul.

Amíg puhul a zöldség, vegyünk elő egy másik, közepes méretű serpenyőt, és pirítsuk meg benne a felkockázott kenyeret egészen addig, amíg szép, aranysárga színe lesz.

Amikor a fűszeres, paprikás alap elkészült, forgassuk bele a pirított kenyérkockákat, és már tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük