Egyszerű, nagyon szaftos húsgolyó - Kétféle húsból lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az isteni húsgolyókat serpenyőben és sütőben is megsütheted, bármelyik módszert választod, nagyon szaftos és ízletes lesz a végeredmény.
Rengetegféle húsgolyórecept kering az interneten, mi is számtalan változatáról írtunk már nektek, legyen szó a csirkés, a svéd vagy az olaszos verzióról, mégis úgy gondolom, hogy a legfinomabb húsgolyó vegyesen, legalább kétféle húsból készül.
Akkor az igazi, ha fele marha-, fele sertéshúból áll össze a húsgolyó, ha ez az alap már megvan, nem lehet elrontani a receptet. Ízesítheted fokhagymával, petrezselyemmel és parmezánnal - ahogy mi tettük -, de reszelhetsz bele vöröshagymát is, illetve víz helyett tejbe is áztathatod a kenyeret.
Sütőben és serpenyőben is megsütheted a húsgolyókat, előbbivel kevésbé lesz olajos, viszont a külseje sem lesz olyan ropogós. Mindkét módszernél akkor van kész a húsgolyó, ha a belső hőmérséklete elérte a 70 fokot.
Húsgolyó kétféle húsból
Hozzávalók 24 darabhoz
- 3 szelet fehér kenyér
- 160 milliliter víz (hideg)
- 400 gramm darált marhahús (15% zsírtartalom)
- 500 gramm darált sertéshús
- 25 gramm parmezán
- 1 darab tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 2 evőkanál olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
Vágjuk le a kenyérszeletek héját, majd a belét kockázzuk össze.
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A petrezselymet vágjuk finomra, a parmezánt reszeljük le.
A kenyérkockákat tegyük egy tálba, öntsük rájuk a vizet, hagyjuk állni 5 percig. Ha megszívta magát, egy villával picit nyomkodjuk össze.
Adjuk hozzá a kenyérhez a kétféle darált húst, a parmezánt, a tojást, a fokhagymát, a petrezselymet, a sót és a borsot. Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, míg össze nem áll a massza.
A sütés kétféleképpen történhet:
Sütőben:
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Nedves kézzel formázzunk a masszából kb. 2 evőkanálnyi gombócokat, majd tegyük őket a tepsire, hagyjunk köztük 5 centi helyet. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 20-25 percig süssük a húsgolyókat, az utolsó 2-3 percben kapcsoljuk a sütőt grillfunkcióra, hogy szépen megpiruljon a külsejük.
Serpenyőben:
Tegyünk 2 evőkanál olajat egy serpenyőbe, majd forrósítsuk fel. A masszából formázzunk golyókat, majd tegyük őket a serpenyőbe, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér. Nagyjából 6-8 perc alatt sülnek át, de 2 percenként érdemes forgatni őket, hogy mindenhol szép barna legyen a külsejük.
Fotó: Getty Images