![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hússal és sajtos besamelmártással töltött burgonya – Eteti magát, olyan finom
![tkcover](https://kep.index.hu/1/0/3641/36415/364151/36415147_2782551_9c4ba4fa5973d780557ebc98671617cc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kiadós töltött burgonya elkészítése kicsit macerás, de megéri bevállalni, fenséges végeredmény kerül majd a tányérra.
A töltött burgonyákat szokták krumplicsónaknak is nevezni, bár a csónakalakot sokszor nehéz kialakítani. Régen a mamám sokszor készített töltött krumplit, igaz, az ő változatában csirkemell helyett sonka volt, besamelmártás helyett pedig főzőtejszínt, vajat és a krumpli kivájt húsát keverte össze, majd a sonkával egybeforgatva töltötte vissza a krumpliba. Most ezt a receptet egy picit átvariáltam, olykor nem árt a változatosság, ezért pirosra sült csirkemellkockákat használtam. A tejszínes keveréket besamelmártásra cseréltem, a sajt pedig maradt.
A töltött krumplis recepteknél általában nem főzik meg a krumplit, először tepsibe tolják, aztán következik a csónak kialakítása és a töltés. Ez egy jó megoldás, ha hosszúkás, nagyobb méretű burgonyát kap az ember, de mivel én közepes nagyságút tudtam beszerezni, kicsit nagyobb türelmet igényelt az elkészítése, jobbnak láttam félpuhára főzni a krumplikat. Időigényes volt, de szerencsére a végeredmény fenomenális lett, pillanatok alatt elfogyott a finomság. A töltött krumpli mellé kínálj salátát, másra nem is lesz szükség.
Hússal töltött burgonya
![tkct](https://kep.index.hu/1/0/3641/36415/364151/36415161_c36b3a1d6c876a42f8f078370fff4bb0_wm.jpg)
Hozzávalók 10 darabhoz
- 10 darab krumpli
- só és bors ízlés szerint
- 5 deciliter tej
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm liszt
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 20 dekagramm csirkemell
- kevés olaj
- 15 dekagramm sajt
Elkészítés:
A krumplikat főzzük félpuhára bő vízben, amikor a villát bele tudjuk szúrni, akkor már jó lesz, de vigyázzunk, ne főzzük szét.
A kihűlt burgonyákat pucoljuk meg, majd hosszában, a tetejéből vágjunk le egy kicsit, a belsejét pedig kanalazzuk ki, vigyázva, hogy az alja ne sérüljön. Annyi helyet alakítsunk ki, amennyiben a töltelék kényelmesen belefér.
A csirkemellet vágjuk nagyon apró kockákra, majd kevés olajon, sóval és borssal pirítsuk meg.
A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el benne, miközben apránként öntsük fel a tejjel, közben keverjük folyamatosan. Sűrítsük be, majd ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
A sajtot reszeljük le.
A krumplikat fektessük tepsire, töltsük meg őket a besamelmártással és a lepirított húsból is tegyünk mindre, végül szórjuk meg reszelt sajttal őket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg szép aranyszínű lesz a töltött burgonya.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!