Hússal és sajtos besamelmártással töltött burgonya – Eteti magát, olyan finom

Nyomtatás
tkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kiadós töltött burgonya elkészítése kicsit macerás, de megéri bevállalni, fenséges végeredmény kerül majd a tányérra.

A töltött burgonyákat szokták krumplicsónaknak is nevezni, bár a csónakalakot sokszor nehéz kialakítani. Régen a mamám sokszor készített töltött krumplit, igaz, az ő változatában csirkemell helyett sonka volt, besamelmártás helyett pedig főzőtejszínt, vajat és a krumpli kivájt húsát keverte össze, majd a sonkával egybeforgatva töltötte vissza a krumpliba. Most ezt a receptet egy picit átvariáltam, olykor nem árt a változatosság, ezért pirosra sült csirkemellkockákat használtam. A tejszínes keveréket besamelmártásra cseréltem, a sajt pedig maradt.

A töltött krumplis recepteknél általában nem főzik meg a krumplit, először tepsibe tolják, aztán következik a csónak kialakítása és a töltés. Ez egy jó megoldás, ha hosszúkás, nagyobb méretű burgonyát kap az ember, de mivel én közepes nagyságút tudtam beszerezni, kicsit nagyobb türelmet igényelt az elkészítése, jobbnak láttam félpuhára főzni a krumplikat. Időigényes volt, de szerencsére a végeredmény fenomenális lett, pillanatok alatt elfogyott a finomság. A töltött krumpli mellé kínálj salátát, másra nem is lesz szükség.

Hússal töltött burgonya

tkct

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 10 darab krumpli
  • só és bors ízlés szerint
  • 5 deciliter tej
  • 5 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm liszt
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 20 dekagramm csirkemell
  • kevés olaj
  • 15 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat főzzük félpuhára bő vízben, amikor a villát bele tudjuk szúrni, akkor már jó lesz, de vigyázzunk, ne főzzük szét.

A kihűlt burgonyákat pucoljuk meg, majd hosszában, a tetejéből vágjunk le egy kicsit, a belsejét pedig kanalazzuk ki, vigyázva, hogy az alja ne sérüljön. Annyi helyet alakítsunk ki, amennyiben a töltelék kényelmesen belefér.

A csirkemellet vágjuk nagyon apró kockákra, majd kevés olajon, sóval és borssal pirítsuk meg.

A vajat magas falú edényben olvasszuk fel, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el benne, miközben apránként öntsük fel a tejjel, közben keverjük folyamatosan. Sűrítsük be, majd ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.

A sajtot reszeljük le.

A krumplikat fektessük tepsire, töltsük meg őket a besamelmártással és a lepirított húsból is tegyünk mindre, végül szórjuk meg reszelt sajttal őket. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg szép aranyszínű lesz a töltött burgonya.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon