Illatos csicseriborsó-pörkölt: indiai fűszerektől lesz ellenállhatatlan
Indiai fűszerekkel készül, és ellenállhatatlanul krémes ez a zöldséges csicseripörkölt. Téli napokra kötelező fogás!
Nagyon különleges az indiai fánk, avagy a gulab jamun, amelynek tejporos a tésztája, és bár ropogósra sül, utána cukorsziruppal szívja meg magát, puha, lédús, édes falat lesz belőle. Tejport ma már mindenhol kapni, ezen kívül pedig nem igényel más extra hozzávalót a recept, úgyhogy bátran állj neki, készítsd el!
Az eredeti, hagyományos recept alapja az úgynevezett khoa vagy mawa, ez egy sűrű massza, amit a zsíros tej hosszas, lassú főzésével érnek el, míg a víztartalma el nem párolog. Mivel ez egy hosszadalmas és fárasztó folyamat, a modern receptek már a gyors tejporos megoldás mellett teszik le a voksukat.
A tejporral és búzadarával gyúrt golyókat olajban kell ropogósra és aranybarnára sütni, majd mehetnek a forró cukorszirupba. Ebben legalább fél órát állnak, míg megszívják magukat, átveszik a cukorszirup édes ízét, megpuhulnak és nagyon lédúsak lesznek.
A búzadarát áztassuk 3 ek. tejbe, tegyük félre, míg megszívja magát.
Egy lábasban melegítsük össze a cukrot és a vizet. Ha elolvadt a cukor, adjuk hozzá a lime-levet és 1 tk. rózsavizet. Forraljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Egy tálba öntsük bele a tejport, adjuk hozzá a sütőport, keverjük össze. Adjuk hozzá a hideg, kockázott vajat és az olajat. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk egybe a tejporral. Adjuk hozzá az időközben megduzzadt búzadarát és lisztet, keverjük egybe. Kezdjük el adagolni a tejet, evőkanalanként adjuk hozzá, a tejportól függően olyan 6-7 evőkanálnyira lesz szükség. Ha szépen összeállt a tészta, se nem ragacsos, se nem száraz, fedjük le, majd hagyjuk 10 percig pihenni.
Osszuk a tésztát 20 részre. Vizes kézzel formázzunk minden részből egy sima felületű golyót.
Forrósítsunk bő olajat egy mélyebb serpenyőben. Adjunk hozzá annyi golyót, amennyi kényelmesen elfér, vigyázzunk, meg fognak duzzadni, valószínű 3 adagban kell sütni. Nagyjából 8-10 percig süssük őket, míg aranybarna nem lesz a külsejük. Ha túl hamar elkezdenek barnulni, vegyük lejjebb a hőfokot. A kész golyókat tegyük papírtörlővel bélelt tányérra.
Közben a szirupot melegítsük újra, majd tegyük bele a kész fánkokat. Forrásig melegítsük, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk a fánkokat a szirupban állni minimum 30 percig, míg megszívják magukat.
Utána tálalhatjuk is, ízlés szerint pisztáciával vagy mandulával megszórva.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu