
Illatos csicseriborsó-pörkölt: indiai fűszerektől lesz ellenállhatatlan

Indiai fűszerekkel készül, és ellenállhatatlanul krémes ez a zöldséges csicseripörkölt. Téli napokra kötelező fogás!
A csicseriborsóról régóta tudjuk, hogy sokoldalúan felhasználható, és tápláló fogások készülhetnek belőle. Amellett, hogy roppant fehérjegazdag, rostokban és olyan vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a B1-, B6- és E-vitamin, vas, magnézium és cink. Mindemellett pedig a glikémiás indexe is alacsonynak mondható, mindössze 28, így diétázók és fogyókúrázók is bátran ehetik.
Ebben az extrás, indiai receptben a csicseri mellett káposzta, répa és egy egzotikus, melengető fűszerkeverék is helyet kap, és annyira tápláló, hogy még a legfalánkabbak is jóllaknak vele.
Csicseriborsó-pörkölt

Hozzávalók 6 személyre
Pörkölt:
- 3 ek olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 5 cm gyömbér, apróra vágva vagy reszelve
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 4 db sárgarépa, szeletelve vagy darabolva
- 0.5 fej káposzta, kockázva (kb. 500 g)
- só, bors ízlés szerint
- 3 ek paradicsompüré
- 200 ml száraz fehérbor
- 400 ml zöldségalaplé vagy víz
- 450 g konzerves csicseriborsó
- 3 db babérlevél
- 400 g konzerves darabolt paradicsom
- 1 tk őrölt kurkuma
- 0.5 tk szárított chilipehely
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 200 ml kókuszkrém
- 1 tk garam massala
- 1 csokor friss koriander, apróra vágva (kb. 10 g)
- 1 ek friss citromlé
- 1 tk cukor (opcionális, igény szerint)
Egész fűszerek:
- 2 tk kardamommag
- 5 db szegfűszeg
- 1 tk köménymag
- 1 tk koriandermag
- 2 db fahéjrúd
Elkészítés:
A fahéj kivételével daráljuk durvára az egész fűszereket, vagy tegyük őket mozsárba, és zúzzuk őket darabosra.
Hevítsünk fel egy nagyobb, tűzálló edényt 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk bele az összetört fűszereket. Pirítsuk őket 1 percig, de folyamatosan kevergessük, hogy ne égjenek meg.
Adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál olajat is, majd további 2 percre mehet bele a fokhagyma és a gyömbér is.
Adjuk hozzá a hagymát, a répát és a káposztát is, ízesítsük fél teáskanál sóval, és pároljuk őket 7-8 percig, vagy amíg elkezdenek megpuhulni.
Forgassuk bele a paradicsompürét is, és alaposan keverjük össze a zöldségekkel, hogy mindent befedjen.
Adjuk hozzá a fehérbort, és kaparásszuk fel vele az esetleg letapadt zöldségeket, majd főzzük 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a csicseriborsót, a babérleveleket, a paradicsomot, a kurkumát, a chilit, a szerecsendiót, 1 teáskanál sót és 1-2 csipet borsot. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, fedjük le, és tegyük 180 fokos sütőbe 1 órára, amíg a zöldségek és a csicseri megpuhul.
Az elkészülés előtt 10 perccel adjuk hozzá a kókuszkrémet és a fahéjrudakat, és a maradék időre tegyük vissza a sütőbe.
Vegyük ki, keverjük a pörkölthöz a garam massalát, a friss koriandert és a citromlevet.
Párolt rizzsel vagy indiai naan kenyérrel kínáljuk.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!