Így készül az eredeti indiai sajt, azaz a paneer házilag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy ételben sajttal helyettesítik a húst, azonnal a rántott sajt jut az eszembe, amit soha nem választanék önszántamból.  Pedig a sajt sok mindent jelenthet egy főételben a magyar étlapok húsmentes királynőjén túl is.

Az indiai konyha legzseniálisabb fogásai a húsmentes ételeknél kezdődnek - ilyenek a házi sajttal, vagyis a paneerral készülő főételek is. Ez a savósajt hasonló eljárással készül, mint a túró, csak keményebbre préselik, így a természetes, lágy, tejes ízhez egy - a szerethető értelemben vett - rágós állag társul.

Nagyon jól működik szószos közegben - a tikka masalában -, csirke helyett, spenóttal, de serpenyőben megpirítva, grillezve is csodálatos.

Fontos, hogy a jó paneerhoz igazi tej kell, nem dobozos UHT, nem zsírcsökkentett, hanem lehetőleg házi, valódi, zsíros tej. Elég sok piacon kapni ilyet, de ha megvettük és hazavittük, azonnal kezdeni kell vele valamit, mert pillanatokon belül megromlik.

Ezen kívül már csak egy szűrőre, egy laza szövésű konyharuhára vagy textilpelenkára és valamilyen savra van szükség, ami kicsapja a tejet.

Ez a sav lehet citromlé, citromsav, de tízszázalékos ecet is, ami épp kéznél van. A paneer elkészítése nem több negyedóránál, plusz a pihentetési idő, aztán már ehetjük is.

Indiai sajt, paneer

panir

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 liter teljes tej
  • 6 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd alacsonyra vesszük a lángot. Hozzáadjuk a citromlé felét és lassan kevergetve melegítjük tovább.

Ahogy elkezd kicsapódni a savó, lassú fokozatokban adjuk hozzá apránként a citromlé maradékát. Amikor már jól láthatóan elkülönül a zöldes, áttetsző folyadék és a túrószerű morzsalék, akkor egy tál fölé szűrőt helyezünk, amit aztán kibélelünk egy konyharuhával.

Ebbe öntjük a fazék tartalmát, hagyjuk lecsöpögni. A fennmaradt sajtot bebugyoláljuk és alaposan bekötözzük, kis tálba tesszük, ráteszünk egy másik tálat, arra pedig valamilyen súlyt helyezünk.

Így helyezzük a hűtőbe, ahol hagyjuk pihenni 1-3 órát, attól függően, mennyire szeretnénk lágy sajtot.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük