Ropogós indiai tócsni, avagy pakora: reszelt zöldség és csicseriborsóliszt az alapja

pakora2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pakora titka a karakteres fűszerekben és a kétféle lisztben rejlik, az ízletes masszába bármilyen zöldséget forgathatsz.

A pakora az indiai konyha tócsnija, ugyanúgy, mint az általunk ismert változatnak, ennek is reszelt zöldség az alapja, amelyet fűszeres liszttel kell egybekeverni. Készülhet reszelt krumpliból is, viszont az alábbi verzióban a sütőtök a főszereplő, sőt, répával is ugyanúgy működik a recept.

A fő különbség abban áll, hogy nem finom-, hanem csicseriborsóliszt az összetartó erő, amely mellé érdemes egy kevés rizslisztet is adni, hogy ropogós legyen a bunda. A csicseriliszt egy kevés vízzel keverve tökéletesen helyettesíti a tojást. A pakora fűszerezése is eltér a magyar tócsniétól, karakteres, aromás ízesítők kerülnek a lisztbe, mint a római kömény, kurkuma, gyömbér, koriander. 

Bár az alábbi verzió is népszerű, vagyis amikor lereszelik a zöldséget, a sütőtököt akár nagyobb darabokra is vághatod, majd a fűszeres masszába márthatod, úgy a zöldség krémesre, a bunda ropogósra sül.

Pakora

pakora

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 fej lila hagyma
  • 150 gramm sütőtök
  • 1 tk
  • 1 tk chilipehely
  • 0.5 tk római kömény
  • 0.5 tk kurkuma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 70 gramm csicseriborsóliszt
  • 1 ek rizsliszt (opcionális)
  • 1 ek koriander (friss)
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A sütőtököt pucoljuk meg, reszeljük le.

A hagymát és a sütőtököt keverjük össze az összes fűszerrel. Adjuk hozzá az átszitált csicserilisztet, a rizslisztet és 70-80 ml vizet. Keverjük alaposan össze, hogy mindenhol bevonja a tészta a zöldségeket. Keverjük bele az apróra vágott koriandert is.

Forrósítsunk bő olajat egy mélyebb serpenyőben. Tegyünk a forró olajba 1-2 evőkanálnyi adagokat a tésztából, addig süssük őket, míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Szedjük őket papírtörlőre, hogy felitassa róluk az olajat.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük