Ropogós indiai tócsni, avagy pakora: reszelt zöldség és csicseriborsóliszt az alapja
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A pakora titka a karakteres fűszerekben és a kétféle lisztben rejlik, az ízletes masszába bármilyen zöldséget forgathatsz.
A pakora az indiai konyha tócsnija, ugyanúgy, mint az általunk ismert változatnak, ennek is reszelt zöldség az alapja, amelyet fűszeres liszttel kell egybekeverni. Készülhet reszelt krumpliból is, viszont az alábbi verzióban a sütőtök a főszereplő, sőt, répával is ugyanúgy működik a recept.
A fő különbség abban áll, hogy nem finom-, hanem csicseriborsóliszt az összetartó erő, amely mellé érdemes egy kevés rizslisztet is adni, hogy ropogós legyen a bunda. A csicseriliszt egy kevés vízzel keverve tökéletesen helyettesíti a tojást. A pakora fűszerezése is eltér a magyar tócsniétól, karakteres, aromás ízesítők kerülnek a lisztbe, mint a római kömény, kurkuma, gyömbér, koriander.
Bár az alábbi verzió is népszerű, vagyis amikor lereszelik a zöldséget, a sütőtököt akár nagyobb darabokra is vághatod, majd a fűszeres masszába márthatod, úgy a zöldség krémesre, a bunda ropogósra sül.
Pakora
Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej lila hagyma
- 150 gramm sütőtök
- 1 tk só
- 1 tk chilipehely
- 0.5 tk római kömény
- 0.5 tk kurkuma
- 1 tk reszelt gyömbér
- 70 gramm csicseriborsóliszt
- 1 ek rizsliszt (opcionális)
- 1 ek koriander (friss)
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, felezzük el, vágjuk hajszálvékony szeletekre. A sütőtököt pucoljuk meg, reszeljük le.
A hagymát és a sütőtököt keverjük össze az összes fűszerrel. Adjuk hozzá az átszitált csicserilisztet, a rizslisztet és 70-80 ml vizet. Keverjük alaposan össze, hogy mindenhol bevonja a tészta a zöldségeket. Keverjük bele az apróra vágott koriandert is.
Forrósítsunk bő olajat egy mélyebb serpenyőben. Tegyünk a forró olajba 1-2 evőkanálnyi adagokat a tésztából, addig süssük őket, míg aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Szedjük őket papírtörlőre, hogy felitassa róluk az olajat.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images