Sűrű, fűszeres répakrémleves: sütőben sült zöldség az alapja

repakremleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a fűszeres levest csak szeretni lehet, tápláló és isteni finom, a sütőben sült zöldségtől pedig még intenzívebb az íze.

Ha még nem ettél répakrémlevest, itt az idő kipróbálni, ha pedig ismerős neked a recept, akkor is teszteld le az alábbi verziót, mert sütőben sült zöldségből készítve sokkal-sokkal finomabb. 

A répa belül krémesre sül, kívül pedig picit megpirul, karamellizálódik a külseje, így még ízletesebb és különlegesebb lesz a belőle készült leves. A fűszerek sem mindennapiak, gyömbér, szegfűbors és koriander ízesíti, így picit pikáns, enyhén csípős lesz a végeredmény.

Az erőteljes ízeken egy kevés tejjel lágyítottunk, de tejszínt is használhatsz, a laktózmentes opcióért pedig a kókusztejet válaszd!

Répakrémleves

repakremleves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 kg répa
  • kevés olaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1.2 liter alaplé
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk szegfűbors
  • 2.5 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A répákat pucoljuk meg, hagyjuk egészben, vagy felezzük el, ha nagyok. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd locsoljuk meg olajjal, forgassuk össze. Sózzuk, borsozzuk.

Toljuk a sütőbe 25 percre, forgassuk át, majd toljuk vissza még kb. 20 percre, míg picit megpirul és puha lesz. Vegyük ki a sütőből, tegyük félre.

Ha picit hűlt a répa, vágjuk kisebb darabokra, majd a megpucolt, reszelt fokhagymával és gyömbérrel, illetve 7 deci alaplével együtt tegyük turmixgépbe. Pürésítsük le, majd öntsük át egy lábasba.

Adjuk hozzá a maradék alaplevet és a fűszereket, majd forrástól számítva 10-15 percig főzzük alacsony lángon. Ekkor keverjük bele a tejet, melegítsük vele össze, majd ha már gyöngyözik, vegyük le a lángról.

Melegen, pirítóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük