Illatos, fűszeres indiai vajas csirke: rizzsel és lepénykenyérrel az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csirkemellkockák joghurtos, fűszeres pácban pihennek, csak utána kerülnek a serpenyőbe pirulni, hogy aztán krémes szaftban puhuljanak.
A vajas csirke nagyon kedvelt fogás Indiában, finom, szaftos, laktató, ráadásul nagyon egyszerűen el lehet készíteni otthon is.
Az indiai ételek jó fűszeresen készülnek. Amíg fő a csirke, szó szerint az egész lakást beterítik majd a csábító illatok, alig várja az ember, hogy elkészüljön a fogás. A csirkemellkockák krémes szaftban kerülnek a tányérra, jólesik majd tunkolni, ezért lepénykenyeret is kínálj mellé.
Indiai vajas csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dekagramm csirkemellfilé
- 300 milliliter tejföl vagy joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál római kömény
- 1 evőkanál garam masala
- 1 teáskanál csilipehely
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál gyömbér
- só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lila hagyma
- 400 gramm paradicsom passata
- 280 milliliter főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk közepes méretű kockákra.
A tejfölt vagy a joghurtot tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, római köményt, garam masalat, csilipelyhet, koriandert, gyömbért, sót és borsot, alaposan keverjük egybe, majd keverjük hozzá a csirkemellkockákat. A húst fedjük le, és 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
2 evőkanál vajat olvasszunk fel, ha szükséges, több is lehet, majd dobjuk rá a csirkemellkockákat, pirítsuk addig, amíg szép színt kap a hús (15-20 perc), majd szedjük tányérra és tegyük félre.
A vöröshagymát és a lila hagymát vágjuk fel vékony szeletekre.
A serpenyőbe, amelyben a hús pirult, dobjunk bele 2 evőkanál vajat (több is lehet), majd forgassuk hozzá a hagymát, körülbelül 4-6 perc után öntsük rá a paradicsom passatát, a húskockákat is tegyük a serpenyőbe. Amikor a hús puha lesz (20-25 perc), a tejszínt keverjük a raguba, forraljuk egybe.
A vajas csirkét szórjuk meg friss petrezselyemmel, kínáljunk mellé rizst és lepénykenyeret.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors