Krémes, tejfölös túrókocka: meggyel lesz igazán finom
A tejfölös, túrós desszertek minden évszakban tökéletesek. Hidegen, melegen, egy pohár tejjel, nincs párja ennek a finomságnak. Ezúttal egy krémes, meggyel töltött túrókockareceptet mutatunk.
Szereted a krémest, de nem mersz nekiállni, mert félsz, hogy nem sikerül? Nincs rá időd, mert túl nagy macera? Próbáld ki ezt az intelligens krémest, elronthatatlan a receptje, és csodálatos lesz a végeredmény!
Először szkeptikus voltam vele, mikor az interneten szembejött a gyönyörű háromrétegű sütemény, aztán kolléganőm elkészítette, és hozott az irodába kóstolót, ami annyira fantasztikusan nézett ki és annyira finom volt, hogy nem volt többé kérdés, nekem is ki kellett próbálnom a receptet.
Az intelligens krémesnek egyszerű kevert tésztája van, magától alakulnak ki a rétegek. Az alja olyasmi, mint a tejpite, picit pudingos állagú, középen egy habkönnyű krém helyezkedik el, a tetején pedig puha piskóta. Mennyei, mutatós és gyerekjáték az elkészítése: ha meggyőztünk, hogy érdemes letesztelni, irány a konyha!
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd vajazzunk ki egy kb. 20x25 centis tepsit.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük habbá, egyelőre tegyük félre.
A tojássárgáját a cukorral verjük habosra, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a megolvasztott vajat, keverjük egybe. A lisztet is szitáljuk bele, keverjük el, míg csomómentes nem lesz a massza.
Lassan csurgatva adjuk a tejet is a lisztes masszához, közben keverjük. Egy folyós, híg tésztát fogunk kapni.
Egy spatula segítségével forgassuk bele a tojáshabot is, ezt több részletben tegyük meg. Nem baj, ha nem tudjuk teljesen elkeverni és maradnak benne kisebb tojáshabdarabok, nem szabad nagyon széttörni a habot.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, majd toljuk a sütőbe 40-50 percre. Ha a teteje aranybarna és már nem remegős a tészta, készen van. (Ha a teteje megbarnul, de a tészta még remegős, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza.)
Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt szeletelnénk. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu