8 isteni tészta 30 percen belül: paradicsomos, sajtos és zöldséges változatok
A tészták többsége kényelmi étel, amit legalább ezerféle módon variálhatsz. A könnyed zöldséges vagy éppen sajtos változatokban nem fogsz csalódni.
Nincs is jobb vasárnapi ebéd, mint egy tányér illatozó bolognai spagetti egy pohár vörösbor társaságában. Bár nem megúszós recept, érdemes időt szánnod rá, hiszen a végeredmény messze fölülmúlja a fáradozásodat.
Ha szereted az eredeti, hússal készült verziót, akkor ez a könnyedebb, mégis tartalmas lencsés, fehérjedús ragu is lenyűgöz majd. A húst leszámítva minden más alapanyagot tartalmaz, és a fűszerezés tökéletesre hangolt benne. Többször teszteltem, mindig hatalmas siker volt!
A lencsét mossuk meg, és áztassuk be forró vízbe egy órára. Ezután sós vízben a babérlevéllel főzzük puhára, és szűrjük le.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát és a zellerszárat reszeljük le kis lyukú reszelőn, a hagymát pedig daraboljuk apró kockákra.
Az olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a megfőtt lencsét, a lereszelt zöldségeket, a friss és a porállagú rozmaringot, a bort, majd sózzuk, borsozzuk, és pároljuk őket kb. 15 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Öntsük rá a passzírozott paradicsomot és a vizet, és közepes hőfokon főzzük addig, amíg a víz elpárolog (ez kb. 30 perc). Így egy szaftos, sűrű ragut kapunk. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Tipp: ha egy krémesebb állagú ragut szeretnél, akkor a lencse felét passzírozd át egy krumplinyomóval.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu