Puha túrós pogácsa szalonnapörccel gyúrva: jó borsosan a legfinomabb
Minimális munkával, pillanatok alatt elkészítheted ezt a pogácsát, belül krémes és puha lesz, kívülről pedig pirult sajt borítja.
Kenyeret készíteni nem nagy ördöngösség, főleg, ha az írek receptjét teszteled le! A szódakenyér ugyanis kelesztés és dagasztás nélkül készül, a puha állagért az író vagy kefir felel, a légies textúrájáért pedig a névadó szódabikarbóna.
A kenyér hozzávalóit csak össze kell dolgozni, a tésztát megformázni, majd a sütőbe tenni, így kezdőként és időszűkében is bátran nekiállhatsz!
Ez a recept abban is különleges, hogy most egy édes, aszalt gyümölcsös verziót mutatunk, ami simán vajjal megkenve, lekvárral vagy mézzel kínálva különösen finom lesz. Fontos azonban, hogy ne csak desszertként gondolj rá: a húsvéti sonka mellé, kalács helyett is tökéletesen helytáll.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 25 centi átmérőjű öntöttvas serpenyőt/kerek sütőtálat.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, majd morzsoljuk össze a lisztes alappal. Mikor már morzsalékos, keverjük bele a mazsolát.
A tojást és az írót/kefirt keverjük össze egy tálban, majd öntsük a lisztes keverékre. Kezdjük el összeállítani a tésztát, majd borítsuk lisztezett felületre, és gyúrjuk egy kerek cipóvá. Ha nagyon ragacsos, még adhatunk hozzá lisztet. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert akkor kemény lehet a kész kenyér.
Tegyük a kész cipót az előkészített sütőtálba, majd a tetejét vágjuk be X alakban. Toljuk a sütőbe kb. 50 percre, míg kívülről aranybarna nem lesz. Ha megkopogtatjuk, és üregesnek tűnik a belseje, biztosan készen van.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu